'Hakken uit, helm op en gaan!'

SLIEDRECHT Van Bakel. Een bekende naam in Sliedrecht en in de medische wereld. Vader Van Bakel in de farmacie, moeder Van Bakel in de geneeskunde en ook de drie zoons kozen voor een toekomst in deze twee richtingen. Maar Sophia niet. Zij koos opvallend genoeg voor de Technische Universiteit in Delft. Waarom?

,,Ik geef toe, ik heb ook overwogen geneeskunde te studeren. Wij hebben allemaal altijd gesmuld van de levensverhalen van mijn ouders", vertelt de 23-jarige Sophia. ,,Maar tijdens een open dag begon ik te twijfelen. Is dit het nou voor mij?" Het was Jan Huijbers van waterbouwer Van den Herik die tijdens 'Monaco aan de Merwede' (een kartevenement in 2009 van Rotary Sliedrecht) zei: 'Die is bijdehand. Die moet naar Delft!'.

En zo geschiedde. Ze voltooide haar bachelor Technische Bestuurskunde en gaat nu het laatste jaar in van haar master Construction Management & Engineering. ,,Aan de hand van wiskundige modellen maken we risico-analyses voor bedrijven als onderdeel van het voorwerk voor grote projecten", legt Sophia haar tak van sport uit. ,,Wat ik er interessant aan vind, is dat we niet uitsluitend bezig zijn met techniek, maar ook met mensen. Het is onze taak een brug te slaan tussen alfa- en bèta-mensen, die vaak ieder een heel andere taal spreken. Er komt dus ook politiek en strategie bij kijken."

Niet alleen de beroepskeuze van Sophia is interessant, haar verschijning is dat ook. Lange blonde haren, fashion-jurkjes en indrukwekkend hoge hakken. ,,Zo loop ik ook op de TU, zo kennen ze me allemaal", lacht de Sliedrechtse. ,,Ik houd ervan tegen verwachtingen in te gaan. Soms werkt het tegen me. Als ik bij technici aan tafel schuif, zie ik ze kijken: wat moet zij ons nou gaan vertellen? Maar ik vind het mooi om dat te zien kantelen zodra ik met ze in gesprek ga."

Als ze op grote projecten loopt, zoals de Oosterscheldekering of de Noord-Zuidlijn, gaat haar hart sneller kloppen. ,,Die grootsheid, daar kan ik enorm van onder de indruk zijn. Dan is het van: pumps uit, knot in, helm op en gaan!"

In november start ze haar stage bij Van den Herik. ,,Ik kijk er naar uit. Spannend! Voor mij zijn zij echt de Nederlandse cowboys."