• Koen Suyk

Halfjaar cel geëist vanwege mensensmokkel

SLIEDRECHT ,,Er zitten veel ongeloofwaardige en tegenstrijdige elementen in hun verklaringen. Het zijn geen bonafide personen." Dat zei de officier van justitie donderdagmorgen over de twee mannen die moesten voorkomen vanwege vermeende mensensmokkel. Ze werden op 20 augustus dit jaar aangehouden op bedrijventerrein Nijverwaard in Sliedrecht.

door Erik de Bruin

De twee werden direct gevangengezet. Begin november werden ze uit voorarrest ontslagen. Beide verdachten keerden terug naar hun woonplaats in Engeland waar ze, zo hielden hun advocaten de rechtbank in Dordrecht voor, de kost verdienen als zelfstandig ondernemer in de autobranche. Eén van de raadsmannen gaf aan de verklaring van zijn cliënt dat hij op 19 augustus via de verbinding Dover - Calais naar Nederland was gereden om bij een Sliedrechts bedrijf autobanden te kopen heel plausibel te vinden. Zo ook het verhaal dat op de bewuste dag (ze hadden de nacht van 19 of 20 augustus in Tiel doorgebracht) hun TomTom op hol was geslagen waardoor ze verdwaald waren geraakt en in Rotterdam terechtkwamen. ,,Ze waren op zoek naar mensen die hen de weg konden wijzen." In de buurt van het centraal station stapten drie personen in. Twee zonder identiteitspapieren en één met. ,,Toevallig zaten er twee illegale vreemdelingen op de achterbank die op doorreis waren naar Engeland", sprak de officier cynisch. De al genoemde advocaat van de bestuurder verweet haar een tunnelvisie en corrigeerde haar ook. ,,Eén van hen had zijn land van bestemming al bereikt. Hij wilde asiel aanvragen in Nederland, maar wist niet precies waar hij heen moest. Er is geen aanwijzing dat mijn cliënt ze helemaal naar Engeland wilde vervoeren. Hij wilde hem naar de juiste instantie brengen."

ZES MAANDEN Dat hij samen met zijn 'compagnon' uit winstbejag heeft gehandeld, kon volgens hem ook niet worden aangetoond. Derhalve pleitte hij vrijspraak hetgeen zijn confrère ook deed. Als het aan het Openbaar Ministerie ligt, worden ze beiden veroordeeld tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Dat zou betekenen (de uitspraak is op 8 december) dat ze nog ruim drie maanden moeten zitten. De officier zat daarmee aan de onderkant. Op een gesmokkelde vreemdeling staat, zo gaf ze aan, een straf van drie tot zes maanden. ,,Je ziet het helaas steeds vaker. Enkel uit winstbejag wordt misbruik gemaakt van hun kwetsbare positie en wanhoop." Dat er niet was betaald, zei volgens haar niets. ,,Dat gebeurt alleen bij een gegarandeerde overtocht. Ze waren nog niet in Engeland."

AUTOBANDEN De aankoop van 340 autobanden ('wel betaald, maar nog niet opgehaald') voerde ze op als bewijsmiddel. Dat zou aantonen dat ze kwade plannen hadden. Hiermee kan, wat in smokkelland wel eens gebeurt, de laadruimte van een vrachtwagen worden volgepropt waardoor vreemdelingen zich kunnen verschuilen. Na de pleidooien van de verdediging (die een gebrek aan hard bewijs opvoerde - 'zoveel is er niet gebeurd') benadrukte ze nogmaals de tegenstrijdige en inconsequente verklaringen.