• Tom van Vark
  • Tom van Vark
  • Tom van Vark
  • Tom van Vark

'Herinneren is pijnlijk maar onvermijdelijk'

SLIEDRECHT In een volle Sliedrechtse Dijksynagoge werd woensdag 11 mei een indrukwekkende Jom Hasjoa-herdenking gehouden. Tijdens de plechtigheid lazen burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht en wethouder Theo Boerman uit Hardinxveld-Giessendam de namen voor van joodse inwoners uit hun dorpen die door de nazi's zijn gepakt en omgebracht.

,,Herinneren kan pijn doen. Het is echter onvermijdelijk om de monsterlijke daden tegen de menselijkheid niet te herinneren én de gevolgen daarvan niet te herdenken", sprak Ronald Kitsz voorzitter van Stichting Dijksynagoge tijdens zijn welkomswoord. ,,Niet alleen omdat deze zo onvoorstelbaar gruwelijk waren. Ook niet alleen omdat de impact ervan eigenlijk groter is dan een mens kan verwerken. Maar omdat dergelijke monsterlijke daden nog steeds voorkomen. Daarbij zijn de daden op zichzelf afschuwelijk, maar weerzinwekkend is het dat deze daden door sommigen schaamteloos met vreugde worden begroet."

Kitsz nodigde vervolgens de Barendrechtse Liesje Vaz Dias uit haar persoonlijke familieverhaal te delen met de aanwezigen. Liesje zat als klein meisje ondergedoken in Hendrik Ido Ambacht. Ze heeft met haar ouders, zusjes en broer de oorlog overleefd. Met haar aangrijpende verhaal gaf ze een inkijk in de impact die oorlog in het leven van een mens kan hebben en hoe dit jaren later nog nadreunt.

Na een muzikale bijdrage en een gebed was het woord weer aan Kitsz die verder inging op antisemitisme in de huidige tijd: ,,Ik heb niet hét antwoord op de vraag hoe herhaling te voorkomen. Impulsief reageren en grof terugslaan is het antwoord in ieder geval niét. Maar evenmin stilzitten en al helemaal niet stilzwijgen. Haat kan haat niet verdrijven kan, net zo min als duisternis met duisternis te verdrijven valt", aldus Kitsz. ,,De beoogde vernietiging en systematische moord op het joodse volk mag nooit meer voorkomen. Het doorgeven van de getuigenissen van deze vernietiging, de Sjoa, is daarom van cruciaal belang voor een goede opvoeding over de herinnering van de Sjoa. Het geeft de Sjoa een plek in het collectief geheugen, maar ook in het collectief geweten van de mensheid."

Na deze woorden las burgemeester Van Hemmen de namen voor van omgekomen joden uit Sliedrecht, gevolgd door wethouder Boerman, die de namen van de joodse slachtoffers uit Hardinxveld-Giessendam noemde. Aansluitend werd een minuut stilte gehouden, waarna een lied volgde. Tot slot werden kaarsen aangestoken voor de omgebrachte leden van de joodse families.

Op de 27e van de joodse maand Nisan herdenkt Israël jaarlijks de zes miljoen Joodse slachtoffers, die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgebracht. In de joodse jaartelling is dit de datum waarop in 1943 het getto van Warschau werd uitgeroeid. Deze gedenkdag kreeg de naam Jom Hasjoa: dag der vernietiging. De datum viel dit jaar samen met Bevrijdingsdag en Hemelvaartsdag. Daarom vond de Stichting Dijksynagoge het beter uit te wijken naar woensdag 11 mei.