• Erik de Bruin

'Het is allemaal wat tam'

Mark Jongeneel wil de politieke strijd aanbinden

SLIEDRECHT Begin vorig jaar werd er ook in de Sliedrechtse politiek stevig gedebatteerd of de gemeente bereid zou moeten zijn om meer vluchtelingen te huisvesten en deze eventueel op te vangen in een asielzoekerscentrum. De maatschappelijke discussie werd aangewakkerd door een groepje inwoners onder leiding van Mark Jongeneel, die een plaatselijke AZC Alert lanceerde en later dat jaar de politieke partij Slydregt.NU oprichtte. Na de zomer, als de loper naar de gemeenteraadsverkiezingen wordt uitgerold, gaat het echte werk beginnen. De kersverse lijsttrekker (hij werd maandagavond gekozen) zegt er klaar voor te zijn.

In elk geval om, zoals hij het zelf uitdrukt, wat leven in de brouwerij te brengen. De 30-jarige Jongeneel, die een eigen incassobureau runt, heeft het afgelopen jaar heel wat raadsvergaderingen bijgewoond. ,,Mijn algemene indruk is dat het allemaal vrij tam is. De boel mag best een beetje wakker worden geschud. Neem de misstanden bij DuPont-Chemours. Zoals daarop wordt gereageerd is over het algemeen, een enkeling nagelaten, toch wat slapjes." Hij neemt geen blad voor de mond. Dat bleek wel tijdens de al aangehaalde AZC-discussie. ,,Vanuit de samenleving hebben we toen duidelijk gemaakt dat we dat een stap te ver vonden gaan. In de raad zullen we dat weer doen, maar dan zeg ik er wel direct bij dat je het aan de samenleving moet overlaten. Leg het aan de inwoners voor middels een referendum, waar de gemeente zich minimaal acht jaar aan bindt, en doe dat met elk onderwerp dat de raad overstijgt. Woningbouw over het spoor bijvoorbeeld. Wij staan daarvoor open. Als je zo mensen in Sliedrecht kan houden."

'RAAKVLAKKEN' Echter, de bevolking bepaalt, is de strekking van zijn verhaal. ,,Bij zulke grote maatschappelijke onderwerpen zeker. Sowieso willen we dicht bij de kiezer staan. Én transparant zijn. Ze moeten weten wat ze aan ons hebben." 'Niet rechts, niet links, maar Sliedrechts', luidt de partijslogan. Slydrecht.NU mikt wel op de eerste groep. ,,Als je naar de uitslag van de landelijke verkiezingen kijkt, zie je dat er in Sliedrecht veel op Forum voor Democratie en de PVV is gestemd. Je kunt ons niet één op één vergelijken - we hebben onze eigen stijl - maar er zijn wel raakvlakken." Jongeneel hoopt volgend jaar maart zowel mogelijk inwoners naar de stembus te lokken. ,,Bij de laatste verkiezingen was de opkomst zeventig procent. In vergelijking met andere gemeenten zeker niet slecht, maar je kunt het ook anders stellen: ongeveer vierduizend Sliedrechters bleven thuis. Zo blijft de dominantie van de SGP-ChristenUnie, waar je kritische geluiden over hoort, intact. Hun achterban weet de verkiezingshokjes wel te vinden. Wil je daar iets tegenin brengen maak dan gebruik van je democratisch recht. Wat ons betreft wordt dit verplicht gesteld, maar dat is landelijke politiek. We komen op voor de Sliedrechtse belangen." ,,Met hoeveel raadsleden? We hopen op drie, maar als het tij helemaal meezit, worden het er misschien wel vijf. Omdat de gemiddelde Sliedrechter eerst de kat uit de boom kijkt, hebben we er bewust voor gekozen een lange aanloop te nemen. 'Wie zijn jullie dan wel niet?' Ik denk niet dat er mensen zijn die nog zo over ons denken. We vangen goede geluiden op."

Fotobijschrift:

Lijsttrekker Mark Jongeneel is er klaar voor. Hij koos voor een echt Sliedrechts plaatje.