• Simon Fousert

Het jaar van: doorpakker Nicole Boer

SLIEDRECHTIn de laatste weken van het jaar blikt het Kompas met een aantal hoofdpersonen uit het nieuws terug op 2016. Deze week aflevering twee: het jaar van bezige bij Nicole Boer, onder meer voorzitter van muziekvereniging Wilhelmus. Afgelopen week ontving ze het inspectierapport over het lekkende dak van het verenigingsgebouw aan de P.A. de Genestetstraat, waarvan eind augustus duidelijk werd dat er een nieuwe meer dan noodzakelijk is. Kosten: ruim 60.000 euro.

door Simon Fousert

Het is een bedrag dat de vereniging zelf nooit kan ophoesten vertelt Boer, ondanks de acties die de laatste weken op poten zijn gezet en de donaties die binnenstromen. De hoop van Boer (49) en de andere 150 leden van Wilhelmus is nu gericht op het college van b en w die voor het grootste gedeelte van het bedrag moet gaan zorgen. ,,Doordat het rapport pas na ruim drie maanden kwam, kon ik niet kijken naar andere mogelijkheden voor een lening. Zonder rapport geen subsidies of lening", vertelt Boer op haar kantoor. ,,Dat was zeker frustrerend en zorgde voor een hoop ergernis. Ik hoop dat we het college kunnen overtuigen van onze maatschappelijke en sociale waarde en het gebouw dat daarbij hoort. Niet alleen wij maken er gebruik van, maar ook de Anders Actieven en zelfs de mensen van de moskee zitten soms in een zaaltje."

Boer verhuisde eind augustus met Wilhelmus tijdelijk naar de Groen van Prinstererschool, maar dat is verre van ideaal. ,,Ook qua sfeer, het is toch net wat anders dan wanneer je in je eigen huis bent." De muziekvereniging won afgelopen week nog een Gouden Aar, een blijk van waardering die stichting Sliedrecht & Cultuur uitreikt aan verenigingen of stichtingen die zich op een bijzondere wijze inzetten op het gebied van cultuur. Ook de stichting Dromen Zonder Beperking, waar Boer als lid van het comité van aanbeveling bij betrokken is, kreeg deze onderscheiding. Daar blijft het echter niet bij voor Boer. Naast de lange dagen als eigenaar van De Noord Assurantiën is ze naast voorzitter van Wilhelmus nog voorzitter van stichting comité 4 & 5 mei Sliedrecht, stichting Jeugd Aktief Sliedrecht en als secretaris actief voor stichting Sliedrecht Bruist. Het roept de vraag op waarom ze dat toch allemaal doet. ,,Uiteindelijk is het stukje maatschappelijke verantwoordelijkheid. Door social media ben ik steeds meer mensen gaan kennen en dan vragen mensen je weleens, zo gaat dat. Een groot netwerk is altijd handig en ik weet van aanpakken én doorpakken - daar waar anderen eerder stoppen." Nekklachten gooiden dit jaar wel roet in het eten. Boer: ,,Je merkt dat je soms minder kan inzetten dat je eigenlijk zou willen. Dat was weleens lastig."

Ondanks de financiële onzekerheid zijn vrijwilligers van Wilhelmus wel gewoon begonnen met het opknappen van het pand, de plannen daarvoor waren al gemaakt. Boer: ,,Het is niet helemaal zonder risico's, maar de kans is niet groot dat het dak nu naar beneden komt zetten." Over het nieuwe dak en de financiering blijft ze positief. ,,Het dak moet er in januari gewoon komen, want we willen graag weer terug."