• Jan Wieman

Het Plein presenteert activiteiten en mogelijkheden

SLIEDRECHT De samenwerkingspartners van Het Plein: Bibliotheek AanZet, Stichting Welzijnswerk Sliedrecht, Participe en Gemiva hadden de inwoners van Sliedrecht uitgenodigd om op zaterdag 20 januari naar de open dag in de bibliotheek te komen. Daar presenteerden ze zichzelf, werd een informatiemarkt gehouden en werden diverse workshops gehouden. De exclusieve hapjes van de ex-vluchtelingen waren inclusief.

door Jan Wieman

Jacqueline Parel medewerkster van Bibliotheek Aanzet vertelt: ,,We hebben de opdracht van de gemeente gekregen de multifunctionaliteit van ons gebouw te vergroten. We willen graag meer mogelijkheden bieden dan alleen het uitlenen van boeken, cd's, dvd's en tijdschriften. Er is nu ook de artotheek waar mensen diverse kunstwerken voordelig kunnen lenen en eventueel ook kopen. In ons pand is ook Participe gevestigd, deze organisatie helpt vluchtelingen om zo snel mogelijk een zelfstandig bestaan in Nederland op te bouwen. Zij houden hier spreekuur en organiseren hier taalcursussen en kunnen gebruik maken van de boeken en materialen die hier staan."

Ze vertelt verder: ,,Voor ons als bibliotheek blijft de focus voorlopig liggen op digitaal en taal, dat zijn het komend jaar ook speerpunten van de gemeente. Het digitale spreekuur 'klik en tik', waar mensen leren omgaan met de mobiele telefoon en tablet, loopt steeds beter. In 2018 zal ook het aanbod 'digisterker' worden geïntroduceerd, waar mensen leren om goed met DigiD om te gaan. Samen met SWS organiseren we hier het taalpunt, SWS organiseert hier Engelse en Spaanse lessen, elke eerste zaterdag van de maand is hier het Repaircafé, in het voorjaar is de Belastingservice van SWS een aantal weken actief. Gemiva haakt steeds meer aan als samenwerkingspartner, hun medewerkers en cliënten krijgen een steeds grotere inbreng, de cliënten vinden het vooral leuk om het consumptieve deel te verzorgen."

In de bibliotheek worden veelvuldig workshops gehouden voor volwassenen en kinderen en er zijn voorlichtingsbijeenkomsten over diverse onderwerpen. Dit voorjaar zullen in de bibliotheek zullen dit jaar boeken en materialen komen te liggen op het gebied van zorg en gezondheid en vooral dementie. Mensen die te maken hebben met deze aandoening maar ook mantelzorgers en professionals kunnen er terecht voor voorlichtingsmateriaal en spellen.

De samenwerking tussen de organisatiepartners uit zich ook sterk tijdens de uurtjes 'Koffie met' die elke dinsdagochtend van 10.30 uur tot 12.00 uur worden gehouden in de bibliotheek en waar iedereen welkom is. Het is een plaats en mogelijkheid om elkaar te spreken en te ontmoeten. Medewerkers van alle partners zijn bereid om aan de thema's mee te werken en hun deskundigheid in te zetten. Jacqueline: ,,Mensen kunnen ook zelf onderwerpen inbrengen die zij belangrijk vinden en wil je alleen maar lekker kletsen dan kan dat ook, niets moet. De koffie is gratis. Wij stellen materiaal beschikbaar, er is hier veel meer dan alleen maar boeken, dat oude beeld moet verdwijnen. Het Plein is er voor iedereen."