• Herdenking 75 jaar Cross-Line

    Richard van Hoek

Herdenking 75 jaar Liniecrossers

SLIEDRECHT In de nacht van 7 op 8 november 1944 vond door de Biesbosch de eerste 'crossing' plaats tussen het bevrijde zuiden en nog bezette noorden van Nederland. Vrijdag 8 november was dit precies 75 jaar geleden en daarom werd deze gebeurtenis afgelopen vrijdag aan beide zijden van de linie herdacht.

In Sliedrecht gebeurde dit bij het Crossline-monument aan het Albrechtplein. De Liniecrossers staken in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog regelmatig de grens over tussen Sliedrecht en Lage Zwaluwe. Via de Biesbosch brachten zij mensen, documenten en medicijnen over. Een gevaarlijke onderneming, onder het oog van de Duitsers. Het Crossline-monument houdt de herinnering aan de dappere liniecrossers levend.

Vrijdag 8 november is het precies 75 jaar geleden dat de Liniecrossers de geheime verbinding tussen bezet en bevrijd Nederland opzetten. Om dit te herdenken, legden burgemeester Bram van Hemmen van Sliedrecht en burgemeester Gert de Kok van de gemeente Drimmelen een krans bij het Crossline-monument. Ze werden bijgestaan door Tweede Kamerlid John Kerstens en de leerlingen van groep 8 van de Sliedrechtse Henri Dunantschool en basisschool De Grienden uit Lage Zwaluwe. Ook Piet Meeuwissen, voorzitter van de Stichting Verzetsgroep Liniecrossers was aanwezig. Namens de nabestaanden van de Liniecrossers waren de gebroeders Van Gool, mevrouw De Landgraaf en de heer Hoevenaar er bij. Eerder die dag was er ook een herdenking in Lage Zwaluwe.