• Historische Vereniging Sliedrecht
  • Historische Vereniging Sliedrecht

Historisch Moment Sliedrecht (117)

SLIEDRECHT Oude foto: Heeft U nog herinneringen aan de overstroming in 1953 die ons land 65 jaar geleden trof? Grote delen werden overspoeld na dijkdoorbraken. Ook in Sliedrecht brak een dijk door. Bij de Kaai was het de kade naast het fietspad naar Hardinxveld. Het water stroomde onder het oude rijkswegviaduct door de polder in. Op de foto de afsluiting van het gat in de dijk. De doorbraak grensde aan het terrein van Van de Grijp. De sluiting gebeurde met behulp van een zolderbak. "De bak hebben ze opzettelijk laten zinken om het gat te dichten. Iemand meldde: "Ik was erbij aanwezig en sjouwde met stenen. Deze werden gehaald van het terrein van de in aanbouw zijnde woning van Van de Grijp." Een ander: "Als 13-jarige jongen heb ik 's morgens 1 februari 1953 bij het gat op De Kaai staan kijken. Het maakte op mij veel indruk." Een toen 4-jarig kind zegt het 's nachts gezien te hebben. Op de plaats waar de dijk is doorgebroken, is later een gedenksteen geplaatst.

Nieuwe foto: Sliedrecht kende, net als andere dorpen en steden, veel middenstanders. Slagers, bakkers, kruideniers en groenteboeren. We kiezen deze keer voor een foto van een groenteboer en stellen niet alleen de vraag: "Waar was deze winkel en/of wie was de groenteman, maar vragen ook uw herinneringen aan de groenteboer waar u kocht of die bij jullie aan de deur kwam met paard-en wagen, bakfiets of misschien wel met een ijzeren hond!

We zijn weer benieuwd naar je meldingen. Laat eens wat van je weten! Dat kan ook deze keer naar Bas Korporaal per telefoon 0184-417192 of per e-mail naar Bas Lissenburg. bas@historie-sliedrecht.nl.