• Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
  • Suzanne Heikoop | SHe Fotografie
  • Suzanne Heikoop | SHe Fotografie

Hooizolder opent Wubbo Ockels huisje

SLIEDRECHT Met de lancering van een raket werd op woensdag 22 februari het Wubbo Ockelshuisje geopend. Het houten huisje staat in de duurzaamheidstuin van NME-centrum De Hooizolder en is gebouwd om kinderen dingen te leren over onze aarde en duurzaam leven.

door Suzanne Heikoop

In het leslokaal van de Hooizolder verzamelden zich om 14.00 uur een dertigtal geïnteresseerden. Coördinator Carl van Rijn verwelkomde zijn gasten met een toespraak, terwijl het digibord een countdown vertoonde. Van Rijn: ,,De Hooizolder is voor alle kinderen en scholen in Sliedrecht. We ontvangen hier kinderen van 4 tot 18 jaar en bieden ze themalessen over natuur en milieu aan. Daarin zitten lekker veel doe-opdrachten, want die blijven bij ze hangen. Als we aan kinderen vragen om de term 'duurzaamheid' uit te leggen vinden ze dat erg lastig. Maar geef toe, wij ouderen kunnen het ook niet uitleggen. Het is zo veelomvattend. Het voorzichtig met spullen omgaan, zuinig zijn met grondstoffen, recyclen; duurzaamheid zit in alle aspecten van de samenleving. We moeten goed op de wereld passen."

De naam is het huisje op het lijf geschreven. Carl: ,,Wubbo Ockels had van zijn kinderdroom zijn beroep gemaakt. Hij was de eerste Nederlandse astronaut. Vanuit de ruimte vond hij de aarde met alle watervlakten er prachtig uit zien, maar hij zag ook de effecten van ons leven op de planeet. Hij werd professor in de duurzaamheid en hielp mee aan de ontwikkeling van alternatieve energiebronnen. Zo is er veel te halen uit water, wind en zon. Met onze duurzaamheidslessen laten we kinderen dat ook ervaren, dus vandaar dat Ockels' naam aan het huisje is verbonden."

De opening van het huisje werd voltooid toen de raket op het scherm de lucht in was. De aanwezigen konden daarna een rondleiding door het huisje krijgen. Van Rijn: ,,We hebben een zwerfboekenafdeling en een speeltafel waar kinderen met duplo kunnen spelen of kunnen kleuren. Op woensdagmiddag komt er iemand voorlezen uit één van de zwerfboeken. Op de TV speelt een film af waarin wordt uitgelegd wat duurzaamheid is.

Het beeldscherm is gesponsord middels de fietstocht van Kiwanis Young Professionals Alblasserwaard Drechtsteden. De Kringloopwinkel, Stichting de Kaai en de Ladiescircle hebben ook hun bijdrage geleverd. Ik hoop dat er veel kinderen komen spelen en kijken. Duurzaamheid moet vanzelfsprekend worden.

Paul Ruitenberg is samen met zijn vrouw en kleindochter Elize naar de duurzaamheidstuin gekomen. Elize zit rustig te kleuren aan de tafel in het Wubbo Ockelshuisje. Ruitenberg: ,,Ik kom hier al jaren met mijn kleinkinderen, nu hebben we op een oppasmiddag Elize meegenomen. We vinden het fijn hier, de mensen zijn gastvrij en behulpzaam en de kinderen steken er allicht wat van op. Wij gaan hier nog vaker terugkomen."