HVS: 'Geen appartementen aan Rivierdijk'

SLIEDRECHT ,,Wees zuinig op dit stukje dijk en kies niét voor appartementen." Dat was de kern van het pleidooi van Wout van Rees die namens de Historische Vereniging Sliedrecht (HVS) insprak tijdens de raadsvergadering dinsdag. Daarmee opende hij de discussie over de locatie Lanser waar het college vorige maand de nieuwbouwplannen voor presenteerde. De gemeenteraad heeft de keuze uit drie varianten.

,,Wij hopen dat de raad gaat voor de variant met uitsluitend vrijstaande en geschakelde woningen. Dat past bij de dijk zoals die nu is", zei Wout van Rees. Er staan aan de Rivierdijk tussen de Boslaan en de P.C. Hooftlaan nu geen appartementen en dat wil de HSV graag zo houden. ,,Maak er iets moois van. Wij wensen de raad historisch besef en wijsheid toe."

De Historische Vereniging weet de SGP-ChristenUnie aan haar zijde. ,,Omwonenden hebben hun voorkeur uitgesproken voor de variant met uitsluitend woningen", beargumenteerde raadslid Jan Visser. ,,Daar is bovendien meer vraag naar. Er zijn en worden al zoveel appartementen gebouwd in Sliedrecht. Bovendien vinden wij het waardevol doorkijkjes te behouden naar de rivier."

Dat laatste argument kon PRO Sliedrecht niet overtuigen. ,,Ik zie op de tekeningen van de architect alleen maar geschakelde huizen en garages dus van doorkijkjes is nauwelijks sprake", zei Gerrit Venis van PRO. Zijn fractie gaat voor de variant met woningen binnendijks en een appartementencomplex buitendijks. Ook de PvdA en de VVD voelen hier meer voor. ,,Het is de goedkoopste variant. Op een gemeentelijke bijdrage van een miljoen is een verschil van 50.000 euro misschien niet veel maar wat ons betreft toch de moeite", lichtte Jennifer Lanser (PvdA) toe. Alexander Kieft (VVD) voegde daaraan toe: ,,Het biedt ook meer diverse woningen voor een divers publiek."

Als alle fracties bij hun standpunt blijven zal op 26 januari de stem van het CDA de doorslag geven. Deze fractie hield haar keuze nog even stil. ,,We houden het spannend", aldus Vincent Prins. Over de variant met alleen maar appartementen, de duurste variant, was in ieder geval geen enkel raadslid enthousiast.

Alle fracties, en ook de HVS, hadden louter complimenten over de stijl van het nieuwbouwproject, dat een klassieke uitstraling zal krijgen. Ook waren ze vol lof over de terugkeer van de voetbalkooi tussen de dijk en De Stoep. De SGP-ChristenUnie wilde weten of het mogelijk was om in het resterende groen een wandelpad aan te leggen en wat dat moet kosten. Wethouder Hans Tanis zegde toe dit uit te laten zoeken. Het CDA herinnerde de wethouder aan de door de raad uitgesproken ambitie voor duurzaam bouwen volgens het cradle-to-cradle-principe. Tanis zegde ook hier toe dit mee te nemen. De VVD, tot slot, wilde weten wat er met de Wereldwinkel gaat gebeuren. ,,Met de Wereldwinkel hebben we een opzegtermijn van drie maanden. In principe is het de taak van de ondernemer zelf een nieuw onderkomen te zoeken, maar de gemeente zal zeker gesprekken voeren met deze 'sociale' ondernemer", beloofde Tanis.