HVS wil straatnaamborden mét ondertitel

SLIEDRECHT De Historische Vereniging Sliedrecht (HVS) pleit voor straatnaamborden met ondertitels in Sliedrecht. In de ondertitel wordt een korte toelichting gegeven op de persoon of het voorwerp in de straatnaam. De HVS heeft middels een brief aan de gemeente hiertoe aangedrongen.

,,Voorheen kenden we in Sliedrecht uitsluitend witte straatnaamborden met zwarte letters. In een aantal wijken bestaan deze borden nog. In andere buurten zijn ze vervangen door blauwe borden met witte letters. Op de witte borden bestaan de ondertitels nog. Bijvoorbeeld in het geval van de Admiraal de Ruyterstraat waar onder staat: Zeeheld 1607 - 1676. Maar op de nieuwe blauwe borden is de ondertitel niet meer weergegeven", licht HVS-voorzitter Peter Bons toe in de brief. De Historische Vereniging betreurt dat. ,,In Sliedrecht komen straatnamen voor die herinneren aan personen die voor de ontwikkeling van het dorp bijzonder zijn geweest. Bijvoorbeeld C.M. van Rees, L. van der Wiel, Joh. Kraaijeveld, Burgemeester Drijber, Adriaan Volker, enzovoort. Nu de witte straatnaamborden vrijwel geheel zijn vervangen door de blauwe, zal op termijn nauwelijks iemand nog weten welke betekenis een straatnaam heeft. Geschiedkundig niet verantwoord, vinden wij. Zo zijn er bewoners van de wijk De Grienden die niet weten wat Batelier, Overlaat, Hoepel, Kraal, Hopper, Beugelaar en Krabbelaar betekent.

De vereniging had het liefst de witte straatnaamborden met zwarte tekst en ondertitel behouden. Bons: ,,Die horen karakteristiek bij Sliedrecht. Blauwe straatnaamborden zijn ons inziens algemener van aard."

De vereniging heeft niet per se bezwaar tegen de blauwe borden, maar vraagt de gemeente dan in ieder geval de ondertitel terug te laten keren.