• Erik de Bruin

IHC IQIP spreidt vanuit Sliedrecht haar vleugels

SLIEDRECHT ,,Aan de andere kant zijn er ook veel maritieme bedrijven die het goed doen en op zoek zijn naar personeel. Binnen IHC zie je dat trouwens ook. Als wethouder en politiek bestuurder in de Drechtsteden ben ik verheugd over het feit dat IHC IQIP, een clustering van vier businessunits, zich in Sliedrecht gaat vestigen en hier werk naar toe haalt." Was getekend Hans Tanis toen hij half oktober werd geïnterviewd over de tweede grote ontslaggolf bij de Koninklijke scheepsbouwer, die, zo communiceerde het bedrijf zelf, haar strategie aanscherpt door een verdere versterking van kennisintensieve activiteiten. IHC IQIP is daar al volop mee bezig.

door Erik de Bruin

De clustering, waar de wethouder over sprak, vond plaats op 1 januari 2015. Hydrohammer, Handling Systems, Sea Steel en FUNDEX Equipment zijn twee jaar geleden samengevoegd. In fysieke zin krijgt dit nu pas gestalte. Ze zijn verhuisd naar Sliedrecht. Waar ze net hun intrek hebben genomen in het pand waar voorheen het hoofdkantoor van Royal IHC was gevestigd. Lang niet alle verhuisdozen zijn al uitgepakt. ,,De transitie is nog in volle gang", vertelt algemeen directeur Jan Albert Westerbeek. Hij heeft er zin in. ,,Om vanuit Sliedrecht de wereld te veroveren. Dat is feitelijk ons verhaal. Onze visie. We begeven ons op meerdere mondiale markten: offshore gas en olie, offshore wind en coastal & civil, zoals bruggen en havens. Als er een andere behoefte ontstaat, verleggen we onze focus. Vanuit onze Amerikaanse vestiging bijvoorbeeld, in de staat Louisiana. Daar verwachten we vanwege de infrastructurele achterstanden waar de Verenigde Staten mee kampen veel werk op dat laatste vlak te mogen uitvoeren. Waarvoor we zelf de equipment en tools leveren. Voorheen klopte de klant aan bij verschillende bedrijven, die alle onder de paraplu van IHC opereerden, maar apart offreerden. Door samen te gaan ontzorg je de klant, voor wie het tevens fijn is dat hij het risico bij een ander kan neerleggen. Het leveren van een ambacht en het vervaardigen van equipment verandert in contractmanagement. Dat vereist een service-instelling. Technologische kennis is belangrijk, maar naast met je handen en hoofd werken, zul je ook een ambassadeur moeten zijn."

 

'PIONIERSINSTELLING' 'Beschik je over die eigenschappen dan ligt er een glansrijke carrière in het verschiet', wil hij er maar mee zeggen. ,,Dat geldt voor iedereen. Of je nu universitair bent geschoold of net van het vmbo komt. Natuurlijk gaat het erom wat je kan, maar nog veel meer om wat je wilt. Als je wilt, kan er, ook al begin je op de onderste tree van de ladder, heel veel. Je kunt groeien en de wereld over. We hebben diverse buitenlandse werven waarmee we een grote regio bedienen. In Singapore the far east en in Amerika wat rond de Golf van Mexico zit. In Australië, waar we sinds dit jaar zijn gevestigd, zijn we op en rond het hele continent actief. Wat we over de hele aardbol uitvoeren, ontwikkelen en fabriceren we hier. Waarbij het onze pioniersinstelling is om telkens voor de markt uit te lopen. We zijn voortdurend gericht op nieuwe technologieën en het intensiveren van kennis. Die sturen we de wereld over, maar, zoals gezegd, ook onze mensen."

 

VACATURES Westerbeek zegt te begrijpen dat de stemming in Sliedrecht nog zal moeten omslaan. ,,Tijdens de bewonersavonden die we in het Baggermuseum hielden, heb ik gemerkt dat het weggaan uit Sliedrecht van het hoofdkantoor en de scheepsbouwactiviteiten nog steeds veel emotie losmaakt. Gezien de rijke IHC-historie in dit dorp op het gebied van scheepsbouw (hier waren ruim zeshonderd mensen werkzaam) begrijp ik dat heel goed. Zeker in het licht van het slechte nieuws dat veel mensen de afgelopen jaren te horen hebben gekregen die op de hellingen in Kinderdijk en Krimpen aan den IJssel werken. Ik heb hen verteld dat wij ook een onderdeel zijn van IHC. Een toekomstgericht hightechbedrijf dat een groei doormaakt en verder wil bloeien. Het afgelopen jaar zijn er binnen IHC IQIP zestig vacatures vervuld. Op dit moment zijn er 25. Die lijn zetten we de komende jaren naar verwachting door als het gaat om nieuwe banen."

 

'MARITIEME REGIO' De blik is gericht op de regio. ,,Een omtrek van vijftig tot honderd kilometer? Nee, Sliedrecht en omgeving. Hier, in dit maritieme gebied, is veel goed opgeleid en gemotiveerd personeel te vinden." Voor engineers is de straal iets groter. ,,Rotterdam, Delft 舰 daar zijn veel getalenteerde mensen blijven wonen of ze studeren er nog. Wij bieden ze de mogelijkheid om deels vanuit huis te werken of in het gebouw dat we naast de Technische Universiteit betrekken." Zijn eigen werkplek is sinds kort in Sliedrecht,iIn het kantoorpand waar het management en de verkoop zich heeft genesteld. De fysieke arbeid wordt geleverd in de vroegere scheepshal. Er is een hal bijgebouwd zodat er voldoende plaats is voor de machines die vanuit Kinderdijk en Delfgauw hier naartoe zijn gekomen. ,,Ruimte voor nieuwe machines is er ook. We gaan investeren. In ons personeel, maar ook in de gereedschappen die we maken voor onder andere de offshore-industrie. Tools die we zelf bedienen. Onze werknemers varen bijvoorbeeld mee naar een windmolenpark. De tools gebruiken ze om die enorme turbines met behulp van funderingspalen te verankeren in de zeebodem." Daar zijn de al genoemde Hydrohammers voor nodig. ,,Die gaan we hier maken en testen." Zover is het nog niet. De vergunningaanvraag gaat deze maand de deur uit. Omwonenden vrezen dat de proefpaal geluidsoverlast geeft, zo gaven ze aan tijdens de bewonersavonden, en zullen naar verwachting bezwaar maken. Westerbeek: ,,Wij hebben uitgelegd hoe het werkt en dat het, want die vrees was er, niet is te vergelijken met het geluid van heiwerkzaamheden. De paal steekt maar drie meter boven de grond uit, een heipaal twintig meter. Dat maakt herrie. De paal, niet de hamer. Verder heb ik verteld dat we hier met 250 man naar toe komen en dat dit aantal zal toenemen. Helemaal zoals vroeger wordt het niet en we laten ook geen schepen te water, maar het is wel een positieve ontwikkeling."