'Ik heb alles van me afgeschreven'

Tim Hartman

SLIEDRECHT Een turbulente jeugd waarin structuur de boventoon voerde, leidde er op latere leeftijd toe dat Sheila Kloppert een dwangstoornis ontwikkelde. Nu, op 51-jarige leeftijd, staat ze weer vol goede moed in het leven en heeft ze haar ervaringen gedeeld in een boek: 'De dwanghoop nabij'. Met haar openhartigheid hoopt ze dat mensen met een dwangstoornis erkenning vinden: ,,Het schrijven van het boek heeft mij van mijn dwangstoornis af geholpen en ik hoop nu op mijn beurt ook andere mensen te helpen", vertelt ze.

Sheila Kloppert groeide op in een gezin met vader, moeder en een oudere zus. Omdat haar vader schizofreen was, zorgde haar moeder voor een ordelijke en gestructureerde aanpak: ,,Er was voor mijn moeder altijd maar één manier waardoor mijn zus en ik ons niet konden ontplooien. Daardoor is er iets met mij gebeurd waardoor ik op latere leeftijd een dwangstoornis heb ontwikkeld."

Haar ordelijke jeugd zette Sheila namelijk ook door in haar eigen gezin met haar man en drie kinderen. ,,Voor mij was de manier die ik had geleerd ook de manier waarop het moest. Ons huis was een paleis, alles moest perfect zijn. Toen ik uiteindelijk scheidde van mijn man, een samengesteld gezin vormde met een vrouw en ook met haar uit elkaar ging, kwam ik mezelf tegen. Er woonden nog twee kinderen thuis, ik moest mijn werk goed doen en ook mijn thuissituatie goed leiden. Dat leidde vier jaar geleden tot een burn out."

Nu, vier jaar later, is Kloppert er naar eigen zeggen weer helemaal klaar voor. ,,Ik heb alles van me af geschreven", vertelt ze. Het boek 'De dwanghoop nabij' is dan ook een bundel van al haar ervaringen afgewisseld met gedichten. ,,Een dwangstoornis is echt vreselijk. En iedereen kan het overkomen. Gelukkig kreeg ik door het schrijven weer inzicht van waar die stoornis vandaan kwam en kon ik het aanpakken. Schrijven is echt mijn overleving geweest."

Met het boek draagt Kloppert bij aan het bespreekbaar maken van dwangstoornissen. Iets wat volgens haar sowieso verbeterd is met onder andere het televisieprogramma 'Levenslang met dwang'. ,,Er wordt eindelijk geluisterd naar mensen met dwangstoornissen. Ze worden serieus genomen", aldus Kloppert.

'De dwanghoop nabij' is sinds 5 juni te verkrijgen op www.boekscout.nl en bij boekhandel De Gruyter in Sliedrecht. ,,Een bevrijding", vertelt Kloppert. ,,Op Bevrijdingsdag lag de deadline. Toen het bevrijdingsvuurwerk boven Sliedrecht uiteen spatte, drukte ik op verzenden. Dat was voor mij de ultieme bevrijding." Kloppert is dan ook helemaal klaar voor een nieuwe fase in haar leven. ,,Ik ben momenteel werkloos, maar wil graag weer aan de slag op het administratieve vlak." Ook een volgend boek is niet uit te sluiten. ,,Ik ben bezig met een gedichtenbundel en zou ook graag een kinderboek willen schrijven.

Tot slot benadrukt Kloppert dat er voor iedereen met een dwangstoornis hoop is: ,,Als je wilt, kom je een heel eind", sluit ze af.