• Erik de Bruin
  • Erik de Bruin

'Imkers staan altijd voor verrassingen'

H'VELD-G'DAM/SLIEDRECHT Kippen, schapen, honden, vissen … in en om het huis van Raymond Coenraats en Trix Phillipart is het een vrolijke beestenboel. Zes jaar geleden kwamen ze in Sliedrecht wonen en betrokken ze deze lieflijke dijkwoning aan de Baanhoek. Het bood hen de gelegenheid om ook bijen te houden, een hobby die ze inmiddels ook op twee andere plekken beoefenen.

door Erik de Bruin

In en uit het zicht. De Driehoek in Sliedrecht-West is een braakliggend terrein tussen de Betuwelijn en het gewone spoor in dat, als we de wethouder mogen geloven, binnen afzienbare tijd verandert in een bedrijventerrein. Raymond en Trix hebben daar, nu het nog groen en rustig is, een paar kasten staan. Zo ook op Het Weitje. De natuurspeeltuin in Hardinxveld-Giessendam zocht een imker. Hij gaat er meestal één keer in de drie weken naartoe. ,,Te weinig naar mijn mening, maar als ik er ben, probeer ik wel nadrukkelijk mijn gezicht te laten zien. Ik kies er bewust voor om niet achterom, maar via de ingang van de speeltuin naar de stal te lopen." Met zijn pak aan. ,,Dat doe ik ook bewust zodat ze weten dat de imker er is. Ik leg graag uit wat het allemaal inhoudt."

'NIET UITGELEZEN' Als hij en z'n collega's (André Werf en Belinda Hagenaar zijn ook actief op Het Weitje) gaan oogsten, zwermt er vaak een kolonie kinderen achter hen aan om te zien hoe de honing wordt geslingerd en hoe je kaarsjes rolt. Tijdens de Open Imkerij Dag op 8 juli begroetten ze ongeveer vijftig belangstellenden. ,,Waar onze belangstelling vandaan komt? We zijn sowieso, zoals je wel kunt zien, natuur- en dierenliefhebbers", steekt Trix van wal. ,,In Utrecht, onze vorige woonplaats, hadden we een volkstuintje. Daar wilden we al bijenhouden, maar dat mocht helaas niet omdat ze slechte ervaringen hadden met een vorige imker wiens bijen agressief waren. Onze tuin bij het huis, een tussenwoning in de stad, is onvergelijkbaar met wat we nu hebben." Aan de Baanhoek hebben ze hun koninkrijkje gevonden. 'Van de Baanhoek' heet hun imkerij dan ook. ,,Op deze plek konden we in de praktijk brengen waar we al veel theoretische kennis over hadden. Je raakt niet uitgelezen. Alleen al de anatomie van het beestje. Einstein zei ooit dat als de bij uitsterft de mensheid drie, vier jaar later ook ten einde is."

Raymond: ,,Elk jaar kom je wel voor verrassingen te staan. Dit jaar dacht ik vlak na de winter een volk kwijt te zijn. Er zat geen broed in de kast. Even later, toen we al een nieuwe koningin hadden gekocht, dook de jonge moer (een ander woord voor koningin, red.) toch op."

'LATE DRACHT' Doordat het aan het einde van een zachte winter toch nog begon te vriezen, werden de bijenvolken op het verkeerde been gezet. Er was daardoor geen voorjaarsoogst. Het najaar zou dit kunnen compenseren. ,,Tot nu toe ziet het er goed uit. Het wisselvallige weer is perfect voor de balsemien, die net is begonnen met bloeien. Een echte Biesboschplant. In onze tuin hebben we ook balsemien, maar die heeft te weinig nectar. Ze moeten natte 'voeten' hebben. Die late dracht is heel bijzonder. We hopen begin september (de balsemien bloeit tot de nachtvorst intreedt) nog een keer te oogsten."

Fotobijschriften:

Trix en Raymond, beiden natuur- en dierenliefhebber, vonden hun plekje aan de Baanhoek.

Raymond oefent zijn hobby ook uit in de bijenstal van Het Weitje.