Informatieavond over beroerte

SLIEDRECHT Hoe herken je een beroerte en wat moet je dan doen? Het antwoord daarop en vele andere adviezen en tips worden gegeven tijdens een informatieavond op dinsdag 9 mei. Vanaf 19.00 uur zijn belangstellenden welkom in het Albert Schweitzer ziekenhuis, locatie Dordwijk.

Stichting Drechtzorg en het Albert Schweitzer ziekenhuis houden deze avond in het kader van de Europese Dag van de Beroerte. Ook het voorkómen van een beroerte wordt behandeld. Zodoende is de avond boeiend voor iedereen, dus niet alleen voor patiënten die een beroerte hebben gehad. Neuroloog Anouk Rozeman legt die avond uit welke klachten kunnen duiden op een beroerte: een scheve mond, plotseling slecht zien, moeilijk spreken en een verlamd been of een verlamde arm. Ze vertelt het publiek wat er in de hersenen gebeurt en waarom het zo belangrijk is om direct 112 te bellen.

CVA-KETEN Ook Marianne Craenen geeft een lezing. Zij heeft een zoon met niet-aangeboren hersenletsel en is actief binnen het Hersenletselcentrum. De zogeheten 'CVA-keten' (de organisaties die samen zorg bieden na beroertes in de regio) lanceert op deze avond een app die speciaal is gebouwd voor mensen die een beroerte hebben gehad en voor hun mantelzorgers. Twee huisartsen, diverse andere hulpverleners en patiëntenverenigingen kunnen antwoord geven op alle denkbare vragen.

INFORMATIEMARKT De lezingen beginnen om 20.00 uur, maar al vanaf 19.00 uur kunnen bezoekers terecht op de informatiemarkt. Bij diverse kraampjes worden tips gegeven over gezonde voeding. Bij de kraam van fysiotherapie is het mogelijk een parcours af te leggen met een bril die nabootst hoe het is om een beroerte gehad te hebben. Er zijn lekkere en verantwoorde hapjes om te proeven en het is mogelijk een risicocheck te laten uitvoeren. De avond is gratis toegankelijk en duurt tot 21.30 uur. Aanmelden is niet nodig.

ALBERT SCHWEITZER ZIEKENHUIS In het Albert Schweitzer ziekenhuis bieden ruim 250 medisch specialisten en 3600 medewerkers zorg met hoofd, hart en ziel. Zij worden hierbij ondersteund door zo'n 600 vrijwilligers. Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft locaties in Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht en Ridderkerk. Meer informatie op: www.asz.nl.