• Erik de Bruin

Inspectie SZW start onderzoek naar veiligheid DuPont

SLIEDRECHT/DORDRECHT De Inspectie SZW, de voormalige Arbeidsinspectie, start een onderzoek naar de fabriek van DuPont in Dordrecht. Aanleiding voor het onderzoek zijn recente berichten over werknemers die mogelijk ziek zijn geworden doordat ze jarenlang hebben gewerkt met de giftige stof C8 (PFOA). Daarmee wordt teflon gemaakt, de antiaanbaklaag in pannen.

,,Wij kijken eerst naar hoe er gewerkt wordt en of dat voldoet aan de regelgeving. Ook gaan we de werkprocessen uit het verleden onderzoeken'', licht een woordvoerder van de inspectie toe. Daarnaast wil de SZW het fijne weten over bloedonderzoeken die DuPont tientallen jaren bij de eigen medewerkers heeft laten doen. Het bedrijf liet dit doen wegens zorgen over de effecten van werken met C8 op de gezondheid van het personeel.

Het chemiebedrijf Chemours, dat vorig jaar is afgesplitst van DuPont, wil geen inhoudelijk commentaar geven. ,,Dat komt omdat er in de Verenigde Staten rechtszaken lopen tegen DuPont over C8. Maar wij geven onze volledige medewerking aan het onderzoek van de inspectie'', zegt een woordvoerder. Volgens hem is het niet bekend dat er medewerkers ziek zijn geworden door te werken met C8. Bij Chemours werken ongeveer 500 mensen.

De provincie Zuid-Holland deed kort geleden aangifte tegen het bedrijf omdat er mogelijk C8 is uitgestoten, terwijl daar geen vergunning voor was afgegeven. Het Openbaar Ministerie onderzoekt de zaak, aldus een

woordvoerster van de provincie. Het RIVM doet tegelijkertijd onderzoek naar wat er is gebeurd. Als er C8 in de lucht en het water is terechtgekomen, wil het RIVM weten wat de gevolgen voor de gezondheid zijn. Het instituut verwacht het onderzoek in april af te ronden.

Label:

DuPont