Iris van der Aa uit Sliedrecht en Zul Alwani uit Ridderkerk beste voorlezers regio

SLIEDRECHT Gezonde spanning, pakkende fragmenten en enthousiast publiek waren de ingrediënten voor een middag waarin twaalf voorleeskampioenen de strijd met elkaar aangingen. Cultuurhuis Nieuwe Veste in Hellevoetsluis was vrijdagavond 24 maart het toneel voor de kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Duidelijk werd weer: voorlezen is leuk! De deelnemers hebben het de jury lastig gemaakt, zo hoog lag het niveau. Maar de twee deelnemers die vrijdag het beste waren zijn: Iris van der Aa van de Willem Alexanderschool in Sliedrecht, zij las uit De waanzinnige boomhut van 26 verdiepingen. En Zul Alwani van cbs de Bongerd in Ridderkerk. Hij las een fragment uit Dummie de Mummie en de Gouden Scarabee. Zo verdienden ze een plek in de halve finale op 19 april in Bibliotheek Rotterdam. En ze maken allebei nog steeds kans op de titel Beste Voorlezer van Nederland.

In de bibliotheek in Hellevoetsluis kwamen vrijdag de twaalf voorleeskampioenen uit de regio samen. Allemaal hadden ze enthousiaste supporters meegenomen. Een voor een lazen ze zo goed mogelijk een fragment uit een zelfgekozen boek. Duidelijk was dat iedereen zich goed had voorbereid. De jury was onder de indruk van Iris door haar heldere voorleesstem en haar boeiende manier van voorlezen. Iris, winnares van de voorronde in Bibliotheek Sliedrecht: ,,Ik hou van voorlezen, later wil ik juf worden en dan vind ik het belangrijk een goede voorlezer te zijn. Zul pakte de jury in met zijn charmante manier van voorlezen. Hij leefde zich helemaal in het verhaal in. Zul: "Ik hou erg van lezen. Ik heb een klein zusje en die lees ik vaak voor. Ik kom al sinds ik zes ben in de bibliotheek in Ridderkerk. Vooral Dummie de Mummie vind ik leuk." Zul en Iris kunnen zich nu voorbereiden op 19 april, dan is de halve finale in Bibliotheek Rotterdam.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een voorleeswedstrijd voor kinderen uit groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Door mee te doen leren zij op een speelse manier dat voorlezen heel leuk en waardevol is. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die 15 minuten per dag (voor)lezen, uiteindelijk 1000 nieuwe woorden per jaar erbij leren. Zo vergroten ze niet alleen hun woordenschat, maar ook hun kennis van de wereld. Dat geeft ze een voorsprong bij andere schoolvakken en daarmee meer kansen in de maatschappij. De Bibliotheek AanZet draagt hier graag aan bij. De halve finale is op 19 april in Openbare Bibliotheek Rotterdam. De landelijke finale is op 17 mei in Schouwburg Amstelveen.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken. De Nationale Voorleeswedstrijd wordt financieel mogelijk gemaakt door Stichting Lezen. De voorrondes, kwartfinales en provinciale finales worden georganiseerd door medewerkers van de bibliotheken en de Provinciale Service Organisaties. De betrokken organisaties willen met deze wedstrijd een breed publiek laten zien dat voorlezen niet alleen belangrijk, maar vooral erg leuk is.