• Archief BDUmedia

Jodiumtabletten voor kinderen

SLIEDRECHT Sliedrechtse kinderen tot 18 jaar krijgen deze maand allemaal jodiumtabletten opgestuurd. De overheid verspreidt deze tabletten aan alle kinderen die binnen 100 kilometer van een kernreactor wonen. Sliedrecht ligt binnen die afstand tot de kerncentrale van Borssele en Doel (België).

Bij een kernongeluk kunnen radioactieve stoffen vrijkomen. Deze stoffen verspreiden zich via de lucht. Hoe verder weg van het ongeval, hoe minder radioactieve stoffen er nog in de lucht zitten.

Radioactief jodium is één van de stoffen die vrij kan komen. Via inademing kan het in het lichaam terecht komen. De schildklier neemt het radioactieve jodium dan op. Hierdoor kan later schildklierkanker ontstaan.Door op advies van de overheid op het juiste moment een tablet in te nemen, raakt de schildklier verzadigd met jodium en wordt er minder radioactief jodium opgenomen. Daardoor daalt de kans op schildklierkanker.Het verspreiden van de tabletten is slechts een voorzorgsmaatregel. Het betekent niet dat er een grotere kans is op een kernongeval.