Kerkbuurt moet weer gezellig worden

SLIEDRECHT Een roltrap, overkapping en streekmarkt op het Merwedeplein. Banieren, bankjes, fietsen en deels zelf auto's op de Kerkbuurt. Allemaal ideeën die tot meer reuring en gezelligheid in het Sliedrechtse winkelcentrum moeten leiden. Wethouder Len van Rekom legde ze dinsdagavond voor aan de gemeenteraad, die na de zomer een keuze zal moeten maken uit de voorstellen.

Het pakket aan ideeën is samengesteld na intensief overleg met de winkeliers, legde Van Rekom uit. ,,Ik heb ze gezegd: kom met concrete suggesties. Maar wijs daarbij niet alleen naar de gemeente. Kijk ook wat je zelf kunt doen om mee te gaan in deze tijd waarin het winkellandschap snel verandert." Deze insteek leidde direct tot een dynamiek binnen de Winkeliersvereniging, vertelt de wethouder. Het voltallige bestuur trad af en een nieuw interim-bestuur ging met de opdracht aan de slag. Dit bestuur kwam met een verlanglijstje mogelijke maatregelen waarop een roltrap tussen de Jumbo en de Hema hoog genoteerd staat. Maar daar zit wel een flink kostenplaatje aan, waarschuwde Van Rekom de raad. Een roltrap (of -baan) én een lift kosten 315.000 euro, alleen een roltrap 225.000 en alleen een lift 175.000. ,,Van de winkeliers hoeven we geen bijdrage te verwachten", luidde de tweede waarschuwing. ,,De meesten hebben al de grootste moeite om elke dag weer open te gaan."

Dat geldt ook voor de overkapping op het Merwedeplein, die ook op het verlanglijstje stond. Die heeft als voordeel dat er meer georganiseerd kan worden, maar de kosten zijn aanzienlijk: 673.000 euro. Bovendien is de kap bij mooi weer juist een nadeel voor de terrasjes.

Er zijn ook ideeën over wat op het Merwedeplein georganiseerd kan worden. De winkeliers en wethouder denken aan een streekmarkt met (biologische) versproducten. Onderzoek naar verplaatsing van de grote weekmarkt van het Winklerplein naar de Kerkbuurt heeft een negatief advies opgeleverd. De winkeliers van het Winklerplein waren niet enthousiast, de marktkooplieden willen daar liever ook niet weg en niet elke ondernemer op de Kerkbuurt zit te wachten op een grote viskraam voor de deur. Een streekmarkt kan een beter alternatief zijn, hield de wethouder de raad voor.

Ook verplaatsing van de kermis naar de Kerkbuurt wordt na onderzoek afgeraden. De infrastructuur is er niet voor geschikt. ,,Binnenkort komen we met nieuws over de toekomst van de kermis in Sliedrecht", beloofde Van Rekom.

Wat kan er wel op de Kerkbuurt? Allereerst: fietsen. Half juni is de Kerkbuurt klaar om de eerste fietsers te ontvangen. ,,Er zal ook kritiek op zijn", weet Van Rekom. ,,Maar we gaan dit uiterst zorgvuldig monitoren." Verder stelt hij banieren (vlaggen) voor die het straatbeeld moeten verlevendigen, en bankjes of andere zitelementen zodat mensen wat langer op de Kerkbuurt zullen vertoeven. Van Rekom besprak ook het "gevoelige punt" van auto's op de Kerkbuurt. Het gaat dan om het stuk tussen P.C. Hooftlaan en Waterkeringsweg. ,,Het lijkt een heel wild idee, maar er zitten wel degelijk voordelen aan. Dit straatdeel wordt zo interessanter voor winkels waar mensen een snelle boodschap doen, zoals een bakker of slager. Bovendien wordt de Kerkbuurt dan korter, iets wat meerdere onderzoekrapporten geadviseerd hebben", licht Van Rekom toe. ,,Het gros van de ondernemers is enthousiast."

Uiteraard kwam ook de leegstand en het winkelaanbod aan de orde. Van Rekom noemt beide problemen zorgelijk en lastig op te lossen. ,,Ons is zwart-op-wit aangetoond dat de huurprijzen al aanzienlijk gezakt zijn. Lager kunnen de eigenaren niet gaan." Een tijdelijk oplossing is de leegstaande panden met raamstickers te verfraaien. Ook het omvormen van winkelpand tot woonruimte kan soms een oplossing zijn.

Voor Van Rekom staat vast dat de oplossing voor de Kerkbuurt in de beleving gezocht moet worden. ,,Het moet gezellig zijn, er moet reuring zijn, je moet op een terrasje kunnen zitten. Bij de winkeliers is het enthousiasme écht groot om hier aan te gaan werken."

Binnenkort start een onderzoek binnen het Sliedrechtse bewonerspanel naar de waardering en beleving van de Kerkbuurt voor nog meer input en ideeën. Na de zomer legt het college de gemeenteraad een gedetailleerd plan met financiële onderbouwing voor.

Label:

Kerkbuurt