Kermis terug op Winklerplein

SLIEDRECHT De kermis is terug. Op de plek waar die volgens veel Sliedrechters hoort: het Burgemeester Winklerplein. Van 15 tot en met 21 oktober kan Sliedrecht los gaan op het aloude volksfeest. En daarmee kan een dik politiek dossier dicht. Voorlopig althans. Want na 2016 volgt een evaluatie.

In opdracht van de gemeenteraad heeft het college van B en W de afgelopen maanden onderzoek laten uitvoeren naar de opties die er zijn voor een kermis in het centrum. Daarbij zijn zeven locaties onder de loep genomen: het ijsbaanterrein, het Dr. Langeveldplein, de loswal/Havenstraat, de parkeerplaats tussen Oranjehof en Kerkbuurt, Kerkbuurt-Oost/Merwedeplein, het parkeerterrein achter Verschoor Wonen naast de Jumbo en het Winklerplein. Deze zeven locaties zijn getoetst aan criteria als bereikbaarheid, veiligheid, ruimte, mogelijke overlast en aanwezigheid van stroomvoorziening. Uit dit onderzoek is gebleken dat er geen andere optie voor een volwaardige kermis in het centrum van het dorp is dan het Winklerplein. Met name op ruimte (te klein) en overlast scoorden de andere locaties slecht. ,,Alleen op het Dr. Langeveldplein had een beperkte kermis voor de kleintjes tot de mogelijkheden behoord", licht wethouder Len van Rekom toe.

Maar een kinderkermis is nooit de insteek geweest en dus volgt het college de uitkomst van het onderzoek. ,,Het was een moeilijke maar zorgvuldige afweging", zegt Van Rekom. ,,We hebben daarbij ook goed geluisterd naar de bezwaren van de winkeliersvereniging op het Winklerplein. Samen met hen gaan we kijken hoe we de overlast tijdens de kermis zoveel mogelijk kunnen beperken."

TUSSENTIJDSE EVALUATIE

De eerste kermis is dus in oktober. In juni 2016 staat hoogstwaarschijnlijk de tweede op de agenda. Daarna is het de bedoeling dat de kermis om het jaar in juni wordt gehouden, en wel in het jaar dat er géén Baggerfestival is. De volgende kermis zou dan in juni 2018 zijn.

Waar die plaatsvindt staat nog niet vast. Na de kermis van juni 2016 wil de gemeente een evaluatie uitvoeren. Sowieso is de locatie Winklerplein dan voor enkele jaren geen optie vanwege de nieuwbouw. Daarnaast wil de gemeente kijken hoe de twee edities zijn verlopen. ,,Is de terugkeer naar het centrum een succes of valt het tegen en heeft de kermis een andere impuls nodig om te slagen?", vraagt Van Rekom zich af. ,,Kijk naar de landelijke ontwikkeling van het fenomeen kermis. Het zijn moeilijke tijden voor de exploitanten. Misschien heeft een kermis anno nu meer vertier en gezelligheid eromheen nodig om voldoende mensen te trekken. Denk aan de opzet van de Woondag die we 26 september voor het eerst houden. Dit jaar hebben we daar nog maar een klein kermisje bij omdat het slechts één dag is. Maar als het een succes blijkt kunnen we overwegen er een meerdaagse kermis van te maken. In Goes trekt eenzelfde opzet van de Woondag 20.000 mensen. Reken maar dat kermisexploitanten daar graag bij zijn."

Daarmee houdt Van Rekom de deur van een kermis ten noorden van de A15 op een kiertje. ,,Ik ben er nog niet van overtuigd dat het niet kan. Het valt of staat met de reuring die je eromheen creëert. De evaluatie in 2016 zal dat uitwijzen. Wordt de Woondag een succes? Is de kermis in het centrum wat men ervan verwacht? We gaan het zien."

Label:

Kermis