Kerststukjes maken met vluchtelingen

SLIEDRECHT Mevrouw Verheul, een oudere bewoonster van de Tuinfluiterflat, straalt van oor tot oor. Samen met een groepje vluchtelingen kerststukjes maken is haar en de andere deelnemende bewoners 'hartstikke goed' bevallen. ,,Het was een gezellige middag. Iedereen had het naar z'n zin. Het was eens iets anders."

Erik de Bruin

@erikdebruin1978

Met die laatste zin verwoordt ze het gevoel dat leeft bij de bewoners die elke maandagmorgen samenkomen in de recreatieruimte om koffie te drinken en een spelletje te spelen, zoals sjoelen. Maar bovenal om een gezellig praatje te maken. De visitekring mag wat haar betreft worden uitgebreid. ,,Een aantal mensen erbij zou leuk zijn en ze zouden het ook fijn vinden als er meer activiteiten worden gehouden. Veel bewoners zijn best eenzaam", aldus Jeannette de Groot, die als relatief jonge bewoner haar best deed voor de oudere mensen die in de seniorenflat wonen. ,,Zo'n gezamenlijke activiteit vergroot de saamhorigheid. De Tuinfluiter is een sociale flat. Mensen zeggen vriendelijk gedag en zijn lief, maar moeten wel bij elkaar worden gebracht."

Interactie

,,Zelf wisten ze niet zo goed hoe ze dit aan moesten pakken", zegt Esther Nugter van Buurt Bestuurt Sliedrecht-Oost. ,,Wij hebben geholpen met de organisatie. Aanvankelijk was het idee bedacht om een activiteit met kinderen te houden, maar dan zou het een te drukke bedoening worden voor de oudere bewoners. Een aantal van ons is bekend met de vluchtelingenopvang. De contacten waren snel gelegd. Het viel aan twee kanten in goede aarde." Mevrouw Verheul glundert: ,,Je spreekt de taal niet, maar het contact was er wel, hoor." Een andere bewoonster bedankt Esther en Jeannette voor de gezelligheid en geeft aan dat het voor herhaling vatbaar is. ,,Wij als Buurt Bestuurt hebben de bewoners een duwtje in de rug willen geven. Ze hebben gezien dat het kan."

Kerstkaarten

Ze legt uit dat ze graag verbinding leggen. ,,Meestal tussen jong en oud, maar in dit geval dus tussen twee culturen." Esther is als vrijwilliger actief in de voormalige Groen van Prinstererschool. ,,De vluchtelingen waarderen enorm wat er voor hen wordt gedaan en georganiseerd. Zondagavond wordt een diner gehouden. De vrijwilligers maken thuis eten klaar en nemen het mee naar de opvanglocatie. In de 'Groen' staan twee kerstbomen en er hangen tientallen kaarten. Omdat ze zo blij zijn met hun ontvangst in Sliedrecht willen ze graag in contact komen met inwoners." Dat gebeurde dinsdagmiddag. Een man laat namens de groep, die uit twaalf mensen bestaat, weten dat ze het een leuke activiteit vonden. ,,De mensen met wie we de kerststukjes hebben gemaakt, waren heel aardig. We zijn hen en de vrijwilligers zeer dankbaar."