• Jan Wieman
  • Jan Wieman

Kinderboekenschrijfster Li Lefébure leest interactief voor op Dunantschool

SLIEDRECHT In het kader van de Kinderboekenweek kwam dinsdag 10 oktober de Maastrichtse kinderboekenschrijfster Li Lefébure naar de Henri Dunantschool. Het werd niet zomaar een gewoon voorlees halfuurtje, de schrijfster deed ook bijzondere activiteiten met de kinderen en las steeds uit een van haar op de groepen afgestemde boeken voor.

door Jan Wieman

Na voorgelezen te zijn uit het boek 'Draakje Donatius heeft het koud' gaan steeds zeven kinderen van groep 1 het 'Drakenbordspel' doen terwijl de andere kinderen van de groep een drakenmasker gaan kleuren. In het speellokaal ligt een groot kleed waarop het spel is ingekleurd, met een grote dobbelsteen gooiend springen ze van het ene naar het andere vak. Het is gewoon even lekker bezig zijn met elkaar. Al spelend worden ze uitgedaagd om nieuwe dingen te doen en leren zij dingen over de natuur. Het spel en het masker zijn ook opgenomen in het boek dat zojuist is voorgelezen. ,,Voorlezen is voor mij niet alleen voorlezen, het is ook plezier maken", zegt Li.

In de groepen van de midden- en bovenbouw wordt, na het voorlezen uit boeken afgestemd op het lees- en leerniveau dat past bij de leeftijd van de leerlingen, een quiz gespeeld met meerkeuzevragen.

In haar boeken schrijft zij op een heel fantasierijke manier over dingen die voornamelijk met dieren en de natuur te maken hebben, die zijn dan ook haar grote passie. Li Lefébure stelt aan het eind van de hoofdstukken soms ook bijzondere vragen die de lezertjes of voorlezers, of hen samen, eens even aan het nadenken zet. Ouders hebben dat ook aan haar geschreven: ze krijgt reacties als: 'Wat een bijzonder boek, ik wist helemaal niet waarom zebra's strepen hebben.' Of 'Ik heb zelf zoveel geleerd, bedankt voor dit mooie boek'.

Li Lefébure heeft al veel prachtig geïllustreerde kinderboeken geschreven, waaronder 'Draakje Donatius heeft het koud', 'Het magische wereldfeestenboek' en 'Raaf en Papegaai naar het dak van de wereld'. Met haar boek 'De reis van Raaf en Papegaai' heeft ze in de top 5 gestaan van de kinderboekenjuryprijs.  Eerdaags verschijnt haar nieuwste boek 'Raaf en Papegaai het grimmige bos'. Haar boeken zijn voor kinderen en hun ouders niet alleen heerlijke (voor)leesboeken, zij leren er dikwijls ook nog dingen door. Momenteel is Li bezig met drie boeken, twee uit de serie 'Raaf en Papegaai' en een boek over Jane Goodall, 'Een vreemde aap', een verhaal dat zich afspeelt in Gombe, Afrika, waar Jane Goodall 20 jaar verbleef. ,,Het is geschreven vanuit het perspectief van de chimpansees die op een dag een vreemde witte aap, de mens die hun vertrouwen moet krijgen, in hun woud ontdekken. Je leest dat de chimpansees elke nacht een nieuwe slaapplek maken, op jacht gaan naar andere apen en wilde zwijnen om ze op te vreten, dat het dus vleeseters zijn", vertelt Li.

Meer informatie over deze schrijfster is te vinden op https://www.deschrijverscentrale.nl/auteurs/15770 en https://www.lilefebure.nl/