• et geheim van het scheepje dat in de fles zit wordt onthuld aan kinderen, ook ouders lijken bij te leren.

    Jan Wieman

Kinderen kunnen flessenscheepjes maken Baggermuseum

SLIEDRECHT Kinderen vanaf acht jaar kunnen op zaterdag 13 en 20 oktober en tijdens de herfstvakantie hun eigen baggermolen-in-fles maken in het Baggermuseum. Maar zij kunnen, samen met hun ouders, ook zien hoe vroeger en nu kleine en soms heel grote, prachtige schepen in flessen werden en worden gebouwd.

door Jan Wieman

,,Moeilijk? Het is helemaal niet moeilijk", zegt Jan Molda, een van de exposanten en lid van de Nederlandse Vereniging van Flessescheepjesbouwers en verzamelaars 'Welkom aan Boord'. ,,Je lijmt gewoon een pin in een fles je zet er met een pincet een bootje bovenop, dat trek je met het touwtje rechtop en je hebt een flessenscheepje." Maar dat je daarna de techniek nog heel ver kan uitbreiden en zelfs drie-en viermasters in kunt bouwen vertelt hij er nu nog even niet bij. De flessenscheepjes die op zijn tafel staan vertellen een verhaal van vele hobbyuren. Ook 'The Endeavour' staat er opgesteld in een vitrine, heel precies nagebouwd op een schaal van 1: 240. De bouwer heeft er twee jaar over gedaan.

Er zijn ook leden die een week bezig zijn met het maken en inbouwen van een scheepje in een fles, ieder doet het op zijn eigen tempo en eigen manier. Arij van Waart maakt scheepjes zoals hij denkt dat ze er ongeveer uit moeten hebben gezien als hij er over leest. Toen hij in Israël was, zag hij in museum een boekje de boot waarin Petrus vaarde toe hij Jezus ontmoette, hij besloot die boot na te bouwen. Hem werd gevraagd om een foto op te sturen van het scheepje. Arij besloot nog een exemplaar te bouwen en stuurde dat naar Israël, zijn scheepje staat nu in het museum. De vereniging is opgericht in 1985 en heeft zo'n 65 enthousiaste leden die met elkaar veel kennis en kunde uitwisselen. Zie ook de Engels- en Nederlandstalige website www.shipsunbottles.nl.

Het maken van flessenscheepjes begon al in de middeleeuwen, eigenlijk werd het overgenomen van de monniken die crucifixen in flessen maakten. Zeelieden dachten: dat kunnen wij ook, zij verveelden zich soms als zij dagenlang op zee stil lagen te wachten tot de passaatwind weer opstak.

'Welkom aan Boord' exposeert vanaf dinsdag 9 oktober tot en met zaterdag 27 oktober in het Baggermuseum. Het leeuwendeel is een selectie uit de verzameling van de vereniging, maar er zijn ook een paar bijzondere exemplaren uit de eigen collectie van het baggermuseum te zien: baggermolens in flesjes. Op de zaterdagen 13 en 20 oktober en tijdens de herfstvakantie (dinsdag 23 tot en met zaterdag 27 oktober) kunnen kinderen van 8 jaar en ouder zelf hun eigen 'baggermolen-in-fles' maken. Tijdens hun museumbezoek kunnen ze aan een speciale tafel zelf een houten baggermolentje in elkaar knutselen, het ook verven en in een glazen pot zetten. Het handigst is als kinderen zelf een glazen pot (van ongeveer 500-750 ml) meenemen.

Wie nog schone glazen potten van 500-750 ml zonder etiket maar mét deksel heeft, kan ze langsbrengen tijdens de openingstijden van het museum. Het Baggermuseum is open van dinsdag tot en met vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.