Kiosken willen niet weg

SLIEDRECHT Twee ondernemers van de kiosken op het Burgemeester Winklerplein hielden dinsdagavond tijdens de raadsvergadering een vurig pleidooi voor het behoud van de kiosken. Zij spreken van ,,pure kapitaalvernietiging". Ondanks hun noodkreet lijkt een meerderheid van de raad echter mee te gaan met het voorkeursscenario van het college: sloop aan de west- én oostzijde.

Caroline Voorbergen

,,Wij zien het belang van sloop niet", beet onderneemster Den Besten het spits af. ,,De kiosken lopen goed. Er is nooit leegstand. En alle winkeliers aan het plein willen ons behouden. Behalve Albert Heijn. Ik heb op zich best begrip voor zijn argumenten, maar Sliedrecht betaalt daar dan wel een heel hoge prijs voor", hield zij de raad voor. Vorige maand legde wethouder Hans Tanis de raad al uit dat hij 1,2 miljoen nodig heeft om alle ondernemers in de kiosken uit te kopen, zes ton per zijde. ,,Pure kapitaalvernietiging", aldus Den Besten.

Haar collega-onderneemster Van Bekkum vroeg de raad met enige stemverheffing: ,,Waarom? Waarom zou een gemeenteraad zeven ondernemers weg willen? Wij zijn immers van toegevoegde waarde. Voor de mede-winkeliers en zeker ook voor het winkelend publiek." Beide ondernemers vinden dat de kiosken prima in het nieuwe plan passen als ze een facelift krijgen. ,,Nieuwe bekleding, een nieuwe kleur, uniforme reclameuitingen. Daarover willen we graag meedenken en daarin willen we ook mee-investeren", zei Den Besten. ,,Als het aan de noordzijde kan (die kiosken blijven sowieso staan, red.) waarom dan niet aan de oostzijde?"

Portefeuillehouder Tanis droeg als antwoord op die vraag meerdere argumenten aan: ,,We willen een plein met een open karakter, met eenheid in de uitstraling, met zichtbaarheid voor alle ondernemers en last but not least met voldoende parkeerruimte."

Het lijkt erop dat de meeste fracties mee kunnen gaan met de argumentatie van Tanis. Alleen de PvdA sprak duidelijk haar steun uit voor behoud van de kiosken. Toch waren de andere fracties ook niet ongevoelig voor het pleidooi van de ondernemers. ,,We hebben dit bij de Kerkbuurt eerder gezien. Een juichende wethouder aan de ene kant en boze insprekers aan de andere kant. Er gaat iets mis in de communicatie en dat baart ons zorgen", zei Ton Spek van het CDA. ,,Wat gaat er nu gebeuren met de ondernemers van de kiosken?", wilde hij van de wethouder weten. Ook SGP-ChristenUnie, VVD en PRO Sliedrecht drongen bij Tanis aan op een acceptabel alternatief voor de ondernemers. Die kon op dit punt niet de gewenste toezeggingen doen. ,,Er is sowieso vervangende winkelruimte beschikbaar voor deze ondernemers. Maar over de voorwaarden en de prijzen per vierkante meter kan ik niets zeggen. Dat is het spel tussen de Windroos (projectontwikkelaar, red.) en de ondernemers. Daar moet je als gemeente niet tussen gaan zitten."

De gemeenteraad neemt op 26 januari een beslissing over het Winklerplein.