• Studio Suus

'Kom eens kijken aan de Maaslaan'

SLIEDRECHT De Sliedrechtse kunstenaar Johan Huijzer kwam drie jaar geleden op het idee van een Creatief Centrum. Begin 2016 trok hij de stoute schoenen aan en stapte hij op de gemeente af of hij aan de slag mocht gaan in de voormalige Groen van Prinstererschool aan de Frans Halsstraat. Daar kwam het niet van de grond, maar aan de Maaslaan, waar tot de zomervakantie de Bleyburghschool was gehuisvest, ontpopt zich wel een kunstzinnig bolwerk. Weliswaar is de officiële opening pas in september, de gebruikers laten nu al zien dat Sliedrecht bruist van de creativiteit.

Op zaterdag 20 mei houden de creatievelingen een Kom Eens Kijken Dag. Van 10.00 tot 16.00 uur staan alle deuren open en kunnen belangstellenden volop de gezellige, ongedwongen sfeer proeven en ruiken en met eigen ogen aanschouwen en ervaren, zo vertelt Huijzer enthousiast, dat dit dé plek is om inspiratie op te doen. ,,Ga maar na wat we allemaal in huis hebben: Leuke meuk, Pop Art, Street Art, kleikunst, sieraden, portretfotografie … te veel om op te noemen. Als in september de dagen korter en de avonden langer worden is dit the place to be. Een sfeervol, toegankelijk gebouw waar je niet alleen mooie spullen kunt kopen, van Sliedrechtse makelij, maar waar je ook uitdagende workshops kunt volgen. Op het gebied van kunst (we leren je creatief kleien en tekenen), maar we laten ook zien hoe je de allerlekkerste taarten bakt. Dat doen we in ons kooklokaal waar ook workshops barbecue, sushi en tapas worden gegeven. In de eet- en drinkgelegenheid die we zelfstandig beheren kun je onder het genot van iets lekkers een praatje maken. Het binnenplein van de vroegere school gaan we zo inrichten dat je daar onder een najaarszonnetje, maar natuurlijk ook op andere momenten in het jaar, heerlijk kunt barbecueën en een feestje kunt bouwen." Dit totaalplaatje biedt het Creatief Centrum vanaf september. Onderweg naar deze eindbestemming, die gepaard gaat met een spectaculaire opening, kunnen nieuwsgierige dorpsbewoners alvast een kijkje nemen in de lokalen van de gebruikers om zo een indruk te krijgen hoever hun plannen al zijn gevorderd. Huijzer: ,,Wat er allemaal al te beleven valt en dat is heel veel. We zijn volop in bedrijf. Elke mijlpaal zullen we breeduit meten en delen. Via Facebook en berichten in de media, maar de échte beleving snuif je ter plaatse op. Niet alleen de finish, ook de weg daar naartoe is meer dan de moeite waard. We staan op 20 mei klaar met koffie en wat lekkers en hopen dat het een drukke, gezellige boel wordt. Een tipje van de sluier: Er zijn talloze leuke activiteiten. Een workshop voor kinderen, enveloppen trekken (wie hieraan meedoet, heeft altijd prijs), een demonstratie handboogschieten… Meer verklappen we nog niet. We verrassen onze gasten graag."

Fotobijschrift: Het Creatief Centrum is, zo stellen de gebruikers die hier hun intrek hebben genomen, dé plek om inspiratie op te doen.