Kringloopwinkel doet Sliedrechters ledlampen cadeau

SLIEDRECHT - Ter viering van het 25-jarig bestaan van Stichting Kringloopcentrum Sliedrecht ging maandagmiddag de ledlampenactie van start. Ieder huishouden krijgt binnenkort een afhaalbewijs door de bus. Op vertoon daarvan kan bij de kringloopwinkel aan de Rivierdijk de energiezuinige lamp gratis worden opgehaald. De eer was aan wethouder Theo den Braanker om de eerste ledlamp in ontvangst te nemen. De komende weken is het de beurt aan de rest van Sliedrecht.

Door Ward den Besten

Den Braanker hoopt dat deze actie een gedragsverandering helpt plaatsvinden. ,,Het onderstreept de doelstelling van de kringloopwinkel'', zegt hij, doelend op het milieubewuste karakter van de kringloop. Den Braanker prijst de stichting die volledig draait op vrijwilligers en vrijwel de gehele opbrengst besteedt aan goede doelen. Zo verwijst hij naar het natuur- en milieu-educatiecentrum De Hooizolder in het Burg. Feitsmapark. Mede dankzij een gulle gift van de tweedehandswinkel is dat tot stand gekomen.

Arie de Ruiter, die een kwart eeuw geleden de kringloop begon, heeft uitgerekend hoeveel hij met deze actie Sliedrecht bespaart. ,,De ledlamp gaat 25 keer zo lang mee als een gloeilamp en drie keer langer mee dan een spaarlamp. Door het lage energieverbruik en de lange levensduur van de lamp zal het de Sliedrechters gezamenlijk zo'n 2 miljoen euro besparen. Maar dan moet wel iedereen de ledlamp gebruiken op de plaats waar nu nog een gloeilamp hangt. En de lamp komen ophalen natuurlijk.''

Waar Den Braanker de ledlamp gaat gebruiken, kon hij nog niet vertellen. ,,Dan hebben we het over het huishouden. Dat is het terrein van mijn vrouw'', zegt den Braanker. Al lijkt hem de buitenlamp een goede optie.