• Erik de Bruin

'Leuk, reuring in de haven'

SLIEDRECHT De haven is in zicht. Dat was hij altijd al, in letterlijke zin, maar nu kan wethouder Hanny Visser, die vanuit haar werkkamer in het gemeentehuis op de bootjes uitkijkt, deze uitdrukking ook gebruiken als het gaat om de realisatie van een voorziening waar heel waterminnend Sliedrecht gebruik van kan maken.

door Erik de Bruin

 

André Nieuwendorp, bewoner van de L. van der Wielstraat, kijkt er reikhalzend naar uit. ,,Kan ik eindelijk eens de zelfgebouwde houten sloep uit de carport halen. Naar Dordrecht rijden zie ik niet zitten. Al stuiterend op zo'n trailer? Nee, laat maar zitten. Hier rijd je twee straten uit en je bent er. Ideaal. Jammer dat we er zo lang op moeten wachten." Het gaat natuurlijk om de bootjeshelling. Veelbesproken gaat te ver, maar wel om de zoveel tijd even kritisch aangehaald in de gemeenteraad. Al in 2014, aan het begin van de collegeperiode, riep de wethouder dat deze voorziening gerealiseerd zou worden. ,,Of ik me heb vertild? Nee, zo zou ik het niet willen noemen. We hebben ons wel verkeken op de hoeveelheid wet- en regelgeving als je een Davidlift installeert."

 

LAAGDREMPELIG ,,Dat was ons eerste voorstel", vervolgt Visser. ,,Op eigen terrein, hier aan de kant van het gemeentekantoor, waar moeilijk bezwaar tegen kon worden gemaakt. Het obstakel dat opdoemde in de vorm van al die wet- en regelgeving was echter onneembaar. Het zou tonnen extra kosten. Bovendien zou het dan niet meer de laagdrempelige voorziening worden (er moet altijd iemand zijn met een hijsvergunning) die we voor ogen hadden." De wethouder hecht eraan naar voren te brengen dat het een langgekoesterde wens was. ,,Er zijn in een verder verleden wel dertien locaties onderzocht, maar die ketsten allemaal af. Sliedrecht strekt zich zeven kilometer lang uit langs de rivier en telt veel bootjesmensen. De wachtlijst van de watersport puilt al jaren uit. Dat moet er toch wel één plek te vinden zijn waar dit goedkeuring kan dragen."

 

PARKEERPLAN De gemeente richtte haar vizier op de overkant. ,,Dat moest wel", vertelt de wethouder, ,,want daar is de wal lager en dus beter geschikt voor een bootjeshelling." Er werden gesprekken aangeknoopt met WSV de Merwede (die moet inschikken, maar net zoveel ligplaatsen terugkrijgt) en Van Vliet, de zand- en grindhandel die naast het gemeentekantoor ligt en vreesde dat de gebruikers van de helling aan- en afmerende schepen dwars zouden zitten. Er ontstond een impasse.

Visser: ,,Het is bewust een tijdje in de vriezer gelegd omdat we niets wilden forceren. Nu kan ik zeggen dat de kans groot is dat het rondkomt. We zijn bijna zover dat we vergunning kunnen publiceren. Máár eerst werken we een parkeerplan uit en leggen dat voor aan de omwonenden." Ze doelt op de bewoners van de Havenstraat. Anita de Gruijter woont recht tegenover de plek ligt waar de bootjeshelling is voorzien. ,,Leuk, een beetje reuring in de haven. Mensen gaan voor een dagje uit het water op. Dat is mooi om te zien."

Niet iedereen reageerde even enthousiast. ,,Dat bleek inderdaad toen de gemeente begin september met ons in gesprek ging. In het begin zagen mensen vooral obstakels. Aan het einde van de avond had ik wel het gevoel: Dit komt goed." ,,Er zijn veel mogelijke oplossingen voorbijgekomen", haakt Visser in. ,,We gaan niet over één nacht ijs. Er zullen goede uitwijkmogelijkheden moeten komen voor als de Loswal volstaat."