• Privébezit

Ligthart als eerste SGP-vrouw op SGP-CU-kieslijst

SLIEDRECHT Joanne Ligthart - De Bruin staat als eerste vrouw van de SGP op de kieslijst van de gedeelde fractie SGP-ChristenUnie in Sliedrecht. Ligthart (28) staat op een dertiende plaats.

door Marjanne Dijkstra

Ligthart - De Bruin vertelt over haar kandidaatstelling: ,,Dat er vrouwen op de lijst komen bij de SGP is een langzame ontwikkeling. In 2014 was het wellicht nog opzienbarend - en ook nu is het nog best bijzonder dat er een vrouw op de kieslijst van de SGP staat - maar bij de volgende verkiezingen is dat weer minder van belang omdat er in steeds meer gemeenten vrouwen op de kieslijst zullen staan. Zelf raakte ik in 2014, iets voor de vorige verkiezingen, al betrokken bij de SGP-ChristenUnie-fractie als fractiesecretaresse. Ik ben de afgelopen jaren dus nauw bij de fractie betrokken geweest, ook omdat ik alle fractievergaderingen bijwoonde en vaak inhoudelijk over zaken meedacht. Toen het SGP-bestuur me vroeg voor de lijst was ik aan de ene kant niet verbaasd, maar aan de andere kant vond ik het wel heel bijzonder en leuk."

Met haar dertiende plek op de kieslijst staat de Sliedrechtse niet op een direct verkiesbare plek. Iets wat ze niet heel erg vindt. ,,Begin maart ben ik uitgerekend van mijn tweede kindje, dus de komende tijd wordt sowieso een drukke periode. Wat betreft het aantal zetels dat we gaan krijgen, weet je toch ook nooit iets zeker. Ik kijk wel erg uit naar 21 maart en wat het voor de partij en mij brengt." Ligthart - De Bruin vindt verbinding tussen Sliedrechters onderling een belangrijk thema. ,,Je ziet dat er steeds meer initiatieven worden ontwikkeld om dingen met elkaar en voor elkaar te doen, voorbeelden zijn buitenspeeldagen en buurtteams. Ik vind het belangrijk dat dat zich zo blijft ontwikkelen, want mensen moeten het samen doen."

Fractievoorzitter Nico de Jager stelt dat hij blij is met de hele lijst van de SGP-ChristenUnie. ,,Het is prettig om een volle en goede kandidatenlijst te hebben. Dat Joanne nu als eerste SGP-vrouw in Sliedrecht op de lijst staat is mooi. Joanne is daarvoor gevraagd om haar kwaliteiten. Ze heeft zich de afgelopen jaren bewezen als fractiesecretaresse en ook de interesse en ambitie voor een plek op die kieslijst. Als ik er mordicus op tegen was dat er vrouwen van SGP-huize op de lijst stonden, was ik hoogstwaarschijnlijk geen fractievoorzitter. Maar ik ben echt heel blij met de club mensen die op de lijst achter me staan en dankbaar voor de samenwerking met de ChristenUnie. Ik kijk uit naar een verdere samenwerking binnen de partij en daarbuiten en daarbij vind ik het belangrijk om te focussen op overeenkomsten in plaats van verschillen."

De landelijke SGP nam in maart 2013 in haar reglement op dat de partij bij het kiezen van kandidaten voor de kieslijst geen onderscheid mag maken in geslacht. Dat deed de partij niet geheel vrijwillig: in 2010 oordeelde de Hoge Raad dat de partij door vrouwen te weren in strijd handelde met het VN-Vrouwenverdrag.