• Piet van den Hoek naast Marco Kroon, die in 2009 de Militaire Willems-Orde kreeg, tijdens de Veteranendag in 2013 in Den Haag.

    Jerry Lampen
  • Koning Willem-Alexander en Piet van den Hoek tijdens Veteranendag in Den Haag (2013).

    Jerry Lampen

Line-crosser Piet van den Hoek overleden

WERKENDAM Cornelis Pieter (Piet) van den Hoek (93), drager van de Militaire Willems-Orde, is donderdag overleden. Van den Hoek kreeg de onderscheiding voor verzetsdaden in de Tweede Wereldoorlog. De Werkendammer smokkelde als 'line-crosser' mensen, berichten, goederen en medicijnen door de Biesbosch. Hij was aangesloten bij de verzetsgroep 'De Partizanen van de Biesbosch'. Koningin Wilhelmina sloeg Van den Hoek op 30 augustus 1948 tot drager van de Militaire Willems-Orde, de oudste en hoogste Nederlandse ridderorde.

Zijn overlijden kwam aan de vooravond van de eerste draaidag voor de film 'Biesbosch Onder Vuur'. Deze film van Rinus Rasenberg uit Drimmelen gaat juist over de heldendaden van Van den Hoek en zijn mede-verzetsstrijders in de Biesbosch. Vandaag (zaterdag) worden de eerste opnamen gemaakt. Een neefje van Van den Hoek, Alfons van Zanten, speelt mee in de film. ,,Dit verhaal moet verteld worden", zei Van Zanten eerder dit jaar in een interview met Het Kompas Sliedrecht over zijn motivatie om mee te doen aan de speelfilm over zijn oom. ,,Er zijn toch nog veel mensen die dit stukje geschiedenis, zo belangrijk voor onze regio, niet kennen."

Van Zanten, geboren in Werkendam, nu woonachtig in Sliedrecht, is een van de honderden (amateur)acteurs en figuranten uit de regio die hun medewerking verlenen aan het project van Rasenberg. De regie is in handen van de bekende filmmakers Eddy Terstall en Hidde Simons. De producenten zijn Frans Mouws en Ron Jansen. Rasenberg, een gepensioneerde dierenarts uit Drimmelen, schreef zelf het script, dat is gebaseerd op de waargebeurde feiten, maar fictieve elementen maken het tot een spannend verhaal. ,,Het verhaal van de line-crossers is natuurlijk van zichzelf al een spannend jongensboek", aldus Van Zanten, die enthousiast is over het script. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door subsidies van de provincie Brabant en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Het is de bedoeling dat de film 'Biesbosch Onder Vuur' op 5 mei in première gaat.

Meer informatie over het project is te vinden op www.biesboschinbeeld.nl.