• Het jeugdlintje is een bekend fenomeen in meerdere gemeentes in Nederland, zoals hier in Wijk bij Duurstede.

Lintje voor maatschappelijk actieve jongeren

SLIEDRECHT Sliedrecht krijgt in 2016 een jeugdlintje. Een onderscheiding voor jongeren die ,,een positieve maatschappelijke bijdrage leveren aan het dorp", zo licht het college van B en W het besluit toe in een informatiebrief aan de gemeenteraad.

Met het lintje moeten jongeren worden gestimuleerd om zich actief in te zetten voor de maatschappij en hun medemens. ,,Jongeren worden zich zo bewust dat ze iets voor anderen kunnen betekenen, in welke vorm ook en dat hun bijdrage op waardering kan rekenen. Daarnaast kan zichtbaar en gewaardeerd succes op jonge leeftijd motiveren, inspireren en een springplank vormen om maatschappelijk functioneren ook op latere leeftijd voort te zetten", legt het college verder uit in de brief.

Iedere inwoner kan schriftelijk een kind of jongere voordragen. Het jeugdlintje kan worden toegekend aan jonge Sliedrechters tot en met 18 jaar die gedurende langere tijd of voor een concrete activiteit een bijzondere inzet hebben geleverd. Het jeugdlintje wordt, in principe, uitgereikt op of rond 20 november, de Dag van de Rechten van het Kind. De uitreiking vindt plaats door de burgemeester, of bij verhindering, door één van de wethouders.