Loek Groot met pensioen na 40 jaar onderwijs

SLIEDRECHT - 'Meester Loek' neemt donderdag 29 januari afscheid van het Sliedrechtse onderwijs en speciaal van OBS de Wilgen. Veertig jaar stond hij voor de klas en groep, was hij intern begeleider, was hij binnen de school dé ICT-specialist en hield hij zich bezig met bovenschoolse activiteiten. Nu gaat hij met pensioen. Er zal op school een groot afscheidsfeest voor hem worden georganiseerd. Ouders en oud-leerlingen kunnen tussen 15.15 en 16.00 uur afscheid nemen, daarna is er een receptie voor genodigden.

Door Jan Wieman

In 1975 stapte Loek Groot het onderwijs in, hij kan zich geen dag herinneren dat hij met tegenzin naar school ging. Op veel openbare scholen van Sliedrecht heeft hij les gegeven. Het liefst deed hij dat aan de kinderen van groep 3. ,,Kinderen leren lezen is verschrikkelijk leuk, dat deed ik het liefst, maar de functies die ik ook ging uitoefenen waren ook fantastisch om te doen."

Groot begon op de toenmalige Albert Schweitzerschool, nadat die werd opgeheven ging hij verder op de Boerhaaveschool, vervolgens ging op de Jan Ligthartschool les geven, de volgende fusie bracht hem naar het eindstation: OBS de Wilgen. Groot laat sporen na die niet zomaar gewist zullen worden. Hij gaf les aan kinderen die nu zijn collega's zijn en geeft nu les aan kinderen waarvan hij aan de oma's en opa's ook les gaf. Die kinderen zijn niet zoveel anders als de kinderen die hij als eersten les gaf. ,,Ze zijn nog net zo lief, net zo braaf, net zo ondeugend. Ja, ze zien, hebben en weten veel meer, krijgen veel meer input te verwerken, maar in wezen blijven kinderen altijd hetzelfde", zegt Groot.

Als Intern Begeleider en als leerkracht was Groot een vertrouwenspersoon voor kinderen en ouders, ook voor zijn collega's werd hij dat. ,,Die rol krijg je gaandeweg, daar kun je niet naar solliciteren, mensen ervaren bij wie ze terecht kunnen en komen naar je toe. Het was heerlijk en waardevol om dat te doen."

Er hangen op de school vele foto's, Grootheeft er in de loop der jaren duizenden gemaakt, vooral kinderen liet hij graag voor zijn lens komen. Hij laat een groot fotoarchief na aan de school. Een bijzonder moment was voor hem het bezoek van André Kuipers aan de Wilgen, vol trots laat hij een foto (met handtekening en opschrift) zien waarop hij samen met de astronaut staat.

Er wordt wel gevraagd hoe het nu verder moet zonder zijn speciale ervaring, kennis en inzichten, maar Groot relativeert dat: ,,In het begin zal dat even zoeken en wennen zijn maar dat lost zichzelf op er komen vanzelf mensen bovendrijven die dat over gaan nemen en na een inwerkperiode taken op zich gaan nemen."

Groot gaat zijn hobby's meer uitoefenen, hij fotografeert, fietst en leest graag en is een verwoed hardloper. Samen met zijn vrouw, die een maand eerder met pensioen ging, zal hij een andere hobby meer gaan oppakken: reizen. Dan wordt het ook makkelijker om hun in Amerika wonende zoon vaker op te zoeken. Wat hij het meest gaat missen? ,,De fijne contacten met de collega's, de heerlijke uurtjes samen tussen de middag", zegt Groot.