• Gemeente Sliedrecht
  • Gemeente Sliedrecht
  • Gemeente Sliedrecht

Lopend of fietsend naar school op Schoolbrengdag

SLIEDRECHT Donderdag was het 'Schoolbrengdag'. Een dag waarop SCHOOL op SEEF en RPV verkeersveiligheid Drechtsteden de ouders oproepen om hun kinderen lopend of fietsend naar school te brengen. Door de auto te laten staan, zijn ouders goed en duurzaam bezig met de gezondheid van hun kinderen. Daarnaast dragen ze bij aan de verkeersveiligheid rondom school, het milieu en de verkeersvaardigheid van hun kinderen. En… het is leuk om op de fiets of lopend naar school te gaan.

Dat het leuk is om te doen bewees de wethouder van verkeer en vervoer Ton Spek. De Wethouder bracht om 8.15 uur lopend een bezoekje aan de OBS Henri Dunantschool. Deze basisschool heeft zich, naast de Obs De Wilgen en Oranje Nassauschool, aangemeld als deelnemer. Tijdens deze dag besteden zij ook in de lessen aandacht aan verkeersveiligheid, milieu en gezondheid.

Het verbeteren van de verkeersveiligheid bij scholen is belangrijk. Bij scholen is het druk en zijn veel kwetsbare verkeersdeelnemers. Met name auto's zijn een risico voor kinderen. Uit een onderzoek van RTL Nieuws en de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat in de afgelopen drie jaar in een straal van 150 meter ook bij de Henri Dunantschool een geregistreerde ongeluk heeft plaatsgevonden. Hier kunt u zien of er ook verkeersongevallen bij andere scholen zijn gebeurd.

Uit onderzoek blijkt dat fietsen en lopen een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Kinderen die veel bewegen, blijken beter te presteren op vaardigheden als lezen en rekenen. Door lopend of op de fiets naar school te gaan, begint een kind fit en alert aan de dag. Daarnaast doet een kind ervaring op met verschillende verkeerssituaties en vergroot het zijn of haar verkeersvaardigheid.


Scholen die zich hebben aangemeld voor Schoolbrengdag, konden meedoen met een wedstrijd. De school die het mooiste en meest creatieve dagverslag maakt van de schoolbrengdag-activiteiten op school, maakt kans op een cheque van vijfhonderd euro om te besteden aan verkeerseducatie.

SCHOOL op SEEF De Schoolbrengdag is een initiatief van SCHOOL op SEEF, hèt programma in Zuid-Holland voor een goede aanpak van verkeersveiligheid en verkeerseducatie aan kinderen in de basisschoolleeftijd. Daarnaast sluit het aan bij de visie 'Maak een punt van nul verkeersslachtoffers'.