• Jan Wieman

Lotte wil meer dan alleen maar meedoen in Australië

SLIEDRECHT Het schooljaar 2018/2019 begint voor de Sliedrechtse Lotte van Drunen nogal anders dan dat van haar klasgenoten. Ze begint het schooljaar namelijk met het rijden van het wereldkampioenschap motorcross voor 10-12 jarigen in Australië. Zij rijdt daar op 25 en 26 augustus tussen de jongens. De Nederlandse kampioen van 2017 zal zich zeker niet zo maar gewonnen geven.

door Jan Wieman

Lotte gaat na de vakantie naar groep acht van de Prins Willem-Alexanderschool. ,,dus ik begin met een paar dagen verlof," zegt ze. Volgens haar moeder Sandra en haar vader Jurriën kan ze zo nu en dan een paar dagen school wel missen, want ze is zowel op school als met crossen zeer gedreven. Ze gaat er altijd voor. Haar leukste vak op school is rekenen, spelling vindt ze maar niets. Naast het vijf tot zes x per week trainen op de motor doet Lotte ook nog aan spaceturnen op de trampoline. ,,goed voor mijn spieren en conditie." Ook knutselt en naait ze graag. Ze is heel creatief volgens haar ouders.

Op haar 4de verjaardag kreeg Lotte haar eerste motortje van haar vader, afwisselend vond ze het wel en niet leuk daar op te rijden. Later werd het echt leuk; toen kwamen er grotere motoren en besloot ze door te gaan met crossen. Als 9-jarige was zij in 2016 het eerste meisje dat Nederlands kampioen werd in de 50-cc klasse. In 2017 is ze dat ook in de 65-cc klasse geworden, ook dit jaar is de kans groot dat Lotte de titel pakt.

Lotte is lid van een aantal verenigingen zodat ze zoveel mogelijk kan trainen. Samen met haar vader rijdt ze bijna dagelijks naar één of meerdere circuits. In de weekenden doet ze vaak mee aan wedstrijden. Veelal zijn die in Nederland, maar ze zijn ook regelmatig in het buitenland te vinden. Dan is ook haar moeder er dikwijls bij. ,,Het leukste aan het crossen is steeds maar beter te worden en ook de jongens te verslaan," zegt Lotte. Tijdens de wedstrijd focust Lotte zich op de volgende manche, eet ze wat om de krachten weer aan te vullen en neemt haar rust. ,,Na de cross gaan we met z'n allen spelen tot alle energie die nog over is is verdwenen, want we zijn echt niet elkaars vijanden of zo," vertelt ze. ,,Iedereen wil ook met me op de foto, kinderen en volwassen, je hebt amper de tijd om je te wassen en om te kleden zo staan ze te dringen na de wedstrijd, zeker als je gewonnen hebt."

De KNMV heeft haar samen met drie andere crossers uitgenodigd om met het wereldkampioenschap mee te gaan doen. ,,Dit hebben ze gedaan omdat een achtste plaats voor Lotte haalbaar wordt geacht," vertelt moeder. Maar Lotte wil meer als het kan. Daarom traint ze nu vaker in Lelystad. Daar is ongeveer dezelfde ondergrond als in Australië, wat haar kansen weer vergroot denken zij en haar vader. Ze wil, net als haar idolen Jeffrey Herlings en Nancy van de Ven, professional worden. ,,En daarna iets met haren gaan doen, dat vind ik ook leuk," zegt Lotte.

Sandra en Jurriën laten de belevenissen van Lotte zoveel mogelijk zien. Volg Lotte via Instagram lottevandrunen101 of Facebook Lottevandrunen101.