Maat vol voor omwonenden: 'Kringloop hoort hier niet meer'

SLIEDRECHT 'Staat u goed geparkeerd? De politie deelt bekeuringen uit.' Wie regelmatig de Kringloopwinkel binnenstapt, zal deze mededeling, die op de entreedeur is geplakt, ongetwijfeld hebben gelezen en misschien wel hebben gedacht: Is er stront aan de knikker? Wordt er geklaagd? Arie de Ruiter, de voorzitter van de stichting die het kringloopcentrum bestiert, beaamt te zijn aangesproken door een buitengewone opsporingsambtenaar. Hij heeft van burgemeester Bram van Hemmen een uitnodiging gehad om binnenkort te praten over de parkeeroverlast die omwonenden ervaren.

Door Erik de Bruin

Een zestal omwonenden, allen woonachtig aan de Rivierdijk, is al op de koffie geweest. ,,We hebben met de burgemeester gesproken en twee ambtenaren, die over ruimtelijke ordening en verkeer gaan", vertelt een oudere mevrouw, die een paar huizen verder woont. Zowel voor haar als voor haar man is de maat vol. ,,We hebben al overwogen om te verhuizen. We hebben niets tegen een kringloop, maar op deze plek kan het gewoon niet. De dijk is niet opgewassen tegen zoveel bezoekers. Ze smijten, vergeef me voor het ruwe taalgebruik, hun auto neer en als je ze netjes vraagt om iets verderop te parkeren, krijg je vulgaire opmerkingen naar je hoofd geslingerd. Niet van iedereen uiteraard - er zitten ook nette mensen tussen - maar het gebeurt wel. Ik ben gegriefd door die rotpraat." ,,Het is, op z'n Sliedrechts gezegd, uit de klauwen gelopen", vult haar man aan. ,,In het begin viel het wel mee, maar de laatste jaren komen de bezoekers van heinde en ver. Dat succes gunnen we de kringloop, maar ga dan wel op zoek naar een andere locatie zodat de buurt er niet mee wordt belast. Een vertrek zou het mooist zijn. Kijk naar omliggende plaatsen als Alblasserdam, Hardinxveld-Giessendam en Papendrecht. Daar zit de kringloop op een bedrijventerrein. Waarom verhuist de Sliedrechtse kringloopwinkel bijvoorbeeld niet naar de Nijverwaard? Daar is volop ruimte, ook om te parkeren. Hier hoort het niet meer. Op ons hek staan drie bordjes 'Uitrit vrijlaten'. Ze hebben daar gewoon maling aan."

'Goed overleg'

Voor vestiging op één van de industrieterreinen in de gemeente is, zo laat wethouder Len van Rekom weten, een bestemmingsplanwijziging nodig. Hij reageert namens het college omdat de burgemeester op vakantie is. Zo'n vaart loopt het volgens hem (nog) niet. ,,Laten we eerst dit traject doorlopen. Daar hebben we net een start mee gemaakt." Van Rekom doelt op het gesprek dat heeft plaatsgevonden. ,,De gemeente stuurt aan op goed overleg. Ook tussen de betrokkenen onderling want dat is er nog niet geweest. Wat kunnen zij zelf doen en wat kan de gemeente doen om ervoor te zorgen dat de openbare orde niet wordt verstoord? Daarna zou je, als er een patstelling ontstaat, kunnen kijken naar een mogelijke verhuizing, maar dat is in eerste instantie aan de kringloopwinkel zelf. Zij mag hier zitten. In het bestemmingsplan past het gewoon."

'Geen heilige plek'

,,We zouden daar niet zoveel moeite mee hebben", zegt Arie de Ruiter. ,,Een verhuizing zorgt voor reuring. De kringloop is in het verleden al drie keer eerder verhuisd en dat heeft altijd tot een grotere naamsbekendheid en omzetverhoging geleid. Wat dat aangaat staan we daar helemaal niet onwelwillend tegenover. Hier zitten we al vanaf 2000, maar dat wil niet zeggen dat dit een heilige plek is. Dat we hier altijd willen blijven. We zitten wél vast een een huurovereenkomst die nog drie jaar duurt. Dat is een nadeel (wie gaat dat afkopen?) en er zijn nog meer haken en ogen. Zo hebben we gekeken naar twee panden op de Kerkbuurt. Die beide best aantrekkelijk zijn, maar wel met een afzetprobleem. Ga hier maar eens een tijdje voor de deur staan en tel dan hoeveel mensen even een tas of meerdere tassen met spullen komen brengen. Dat gaat op de Kerkbuurt niet. Daar kunnen ze niet met de auto vlakbij de winkel komen."

'Huiselijke sfeer'

Op een bedrijventerrein is dat wel mogelijk. De kringloop houdt echter in dat geval wel de boot af. ,,We vrezen dat het dan een totaal andere winkel wordt", aldus De Ruiter. ,,Alles in schappen, rechttoe rechtaan ... .We hebben de reputatie van een gezelligheidswinkel opgebouwd. Als de huiselijke sfeer verdwijnt, zal de klandizie afnemen. Daar waken we voor. Vandaar dat we niet naar een industrieterrein willen. Mensen stappen hier ook de winkel binnen om zomaar met iemand een praatje te maken. Daarvoor rijden ze echt niet naar een industrieterrein."

Hij zegt het parkeerprobleem heus wel te snappen. ,,Het is enorm toegenomen. Een omzet van ongeveer twee ton per jaar (de helft verdampt door huur, energiekosten en btw-afdracht, wat overblijft gaat naar goede doelen, red.) komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Gemiddeld stoppen veertig tot vijftig auto's per dag bij de winkel. Als ze kleine spullen bij zich hebben en goed geparkeerd staan, is dat oké, bij grotere spullen stappen we in en leiden we ze door de wijk Middenveer heen naar de achterkant van de winkel. Vrijwilligers die met de auto zijn gekomen, parkeren deze sowieso aan de achterkant. We proberen onze buren tegemoet te komen, maar dat het soms heel druk is, kan ik niet ontkennen. Al zit daar ook wel weer een voordeel aan. Zo hoorde ik onlangs van een politieagent dat het duidelijk een snelheidsremmend effect heeft. Ter hoogte van de kringloop wordt niet hard gereden en dat is elders op de Rivierdijk wel anders."

Met zoveel 'winst' is er genoeg geld om het huurcontract af te kopen, zou de lezer kunnen denken. ,,Maar dat zou toch zonde zijn?!", reageert de wethouder. ,,Laat ze dat in goede doelen steken. Natuurlijk sluiten we onze ogen niet - de gemeente ziet ook wel dat het geen ideale plek is - maar laten we niet overhaast reageren en eerst in gesprek gaan. Meehelpen aan alternatieve huisvesting, bijvoorbeeld door middel van een bestemmingsplanwijziging, staan we altijd voor open. De gemeente zal er het maximale aan doen om de kringloopwinkel te behouden." Eerst is het afwachten wat 'mediation' oplevert."