Zwembad De Lockhorst
Zwembad De Lockhorst Richard van Hoek

Collegevoorstel Sliedrechts zwembad kan op weinig steun rekenen van gemeenteraad

16 april 2024 om 11:45 Maatschappelijk

SLIEDRECHT Ook maandagavond 15 april kon de gemeenteraadsvergadering rekenen op genoeg publieke belangstelling. Er stond dan ook een belangrijk onderwerp op de agenda, doorgeschoven van de week ervoor toen de Noord-Zuid verbinding werd besproken. Maandagavond ging het over de mogelijke sloop en nieuwbouw van het zwembad, die nodig is als de verbinding naar Sliedrecht-Noord er komt. Dat de verschillende partijen het nog niet eens zijn over de variant én over het feit of het bad gesloopt moet worden, werd deze avond duidelijk.

door Marjanne Dijkstra

Vorige week was er een record aantal insprekers tijdens de gemeenteraadsvergadering waar ook het Sliedrechtse zwembad besproken had moeten worden. Om wille van de tijd werd die bespreking toen doorgeschoven. Vooral de voorzitters van de twee watersportverenigingen waren toen stellig: het voorgenomen bad is te klein. De twee voorzitters van de watersportverenigingen waarschuwden dat een kleiner zwembad ook betekent dat hun verenigingen niet kunnen groeien. John van Heteren (voorzitter zwem- en polovereniging Door Water Fit) zei: ,,Wat ons betreft is het glas - of het zwembad - halfvol, maar een zwembad met 5 banen kan niet per se rekenen op ons enthousiasme. We hebben meer nodig, want we lopen eigenlijk nu al tegen onze grenzen aan.” Johan Kraaijeveld (voorzitter duikvereniging Moby Dick en zwemleerkracht) waarschuwde voor de veiligheid rond het bad. ,,Nu zitten ouders op de tribune te kijken, die wil je niet allemaal rond het bad.”

STOKEN VOOR DE BUITENBUREN

Frank Dunsbergen van het CDA stelde dat het plan dat nu voor ligt, een zwembad met vijf banen, te weinig is. ,,De zwemvereniging kan hier dan niet eens wedstrijden houden. We vragen de korfbalvereniging toch ook niet om elders haar wedstrijden te spelen? Er moeten minimaal zes banen komen. Van een buitenbad zijn wij geen fan, omdat we dan wat ons betreft aan het stoken zijn voor de buitenburen.” Ook de VVD was bij monde van Sjors van Wijngaarden niet voor het plan dat het college had gepresenteerd. ,,Er moeten minimaal zes banen komen, maar een buitenbad vinden we niet energiezuinig. Waarom geen zwembad met een schuifwand, zodat je vanaf daar naar de ligweide kan?” PRO Sliedrecht fractievoorzitter Mark Verheul meende dat zijn partij geen genoegen neemt met minder faciliteiten dan dat zwembad De Lockhorst nu heeft. ,,We willen de voorzieningen in stand houden. Ik wil er ook voor pleiten dat de gemeente een zelfde soort onderzoek houdt als de gemeente Hardinxveld-Giessendam over het zwembad heeft gedaan.” Ook Boudewijn Brandwijk van Slydregt.NU zei dat zijn partij de huidige variant van het zwembad geen goed idee vindt. ,,Het liefst zien wij een knik in de Noord-Zuid verbinding, zodat het zwembad kan blijven staan. Maar ook dan moet je in het zwembad investeren. Wij willen een zwembad plus, dus met buitenbad en ligweide en minimaal zes banen.” Ook de PvdA kon zich niet vinden in het plan. Alleen de fractie SGP-ChristenUnie vond het zwembad met vijf banen voldoende.

‘VERANTWOORDE KEUZE’

Wethouder Roelant Bijderwieden stelde dat het college met het plan een verantwoorde keuze had gemaakt. Hij verwees commentaar over het groter worden van bewegingsarmoede door het verdwijnen van het zwembad naar het rijk der fabelen. ,,Bewegingsarmoede los je niet op met het neerzetten van een gebouw.” Op aanvraag van verschillende fracties zei Bijderwieden toe om voor juni nog intensiever met de gemeente Hardinxveld-Giessendam te spreken over een nieuw zwembad.

Dinsdag de 23e wordt verder gesproken - en besloten - over voorbereidingskredieten voor de Noord-Zuid verbinding en het zwembad.

Marjanne Dijkstra

advertentie
advertentie