• Oorlogslevens.nl
  • Oorlogslevens.nl
  • Oorlogslevens.nl

Merwedegijzelaars te vinden via nieuwe website Oorlogslevens.nl

SLIEDRECHT Wat heeft mijn familie meegemaakt in de oorlog? Dat is vanaf nu terug te vinden op Oorlogslevens.nl: het startpunt voor onderzoek naar de persoonlijke geschiedenissen van WO2-ooggetuigen. Niet eerder zijn vanuit een grote hoeveelheid verspreide bronnen, de persoonlijke verhalen van mensen tijdens de oorlog zichtbaar gemaakt. Het blijft hier niet bij: initiatiefnemer Netwerk Oorlogsbronnen blijft in samenwerking met bronbeherende organisaties continu tijdlijnen toevoegen en uitbreiden. Ook de informatie op de website van Anja van der Starre, www.merwedegijzelaars.nl, is gelinkt op deze pagina, waardoor het nog makkelijker is om alle informatie over mensen in de oorlog te kunnen vinden.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde en steeds minder mensen kunnen er uit eigen ervaring over vertellen. Bronnen zijn daarom onmisbaar om de verhalen van de oorlog blijvend zichtbaar te maken. Informatie over levensgebeurtenissen in oorlogstijd is echter verspreid over databestanden en archiefcollecties in binnen- en buitenland. Oorlogslevens.nl verzamelt deze bronnen op persoonlijke tijdlijnen en vormt zo het startpunt voor onderzoek naar personen in de Tweede Wereldoorlog.

Anja van der Starre is blij met de ontwikkeling: ,,In feite koppelt Oorlogslevens.nl alle websites met informatie en databases met informatie over personen in de oorlog aan elkaar. De site is een prima vertrekpunt voor wie een zoektocht wil doen naar het leven van zijn of haar familielid in die periode. Al een aantal jaar geleden heb ik hier de eerste gesprekken over gevoerd en ik heb blij dat het nu zo ver is. Ik ben ontzettend trots dat merwedegijzelaars.nl hieraan is gekoppeld, zo is alle informatie die ik in de loop der jaren heb verzameld ook weer op een andere manier bereikbaar." Van der Starre is blij met de aandacht die de Merwedegijzelaars nu weer hebben. ,,In het begin moest ik leuren met het verhaal van de Merwedegijzelaars, maar na de documentaire afgelopen jaar van de NOS staan ze prima op de kaart, zeker met het monument dat er ook komt in mei."

In Oorlogslevens.nl zijn een miljoen namen, uit zo'n twintig verschillende collecties en databases door slimme algoritmes met elkaar vergeleken. Vervolgens zijn gegevens die over dezelfde persoon gaan, aan elkaar verbonden. Zo zijn de levens van bijna 300.000 oorlogsgetuigen gereconstrueerd. Het gaat om oorlogsbetrokkenen - nu alleen nog slachtoffers - die tijdens of na de oorlog zijn overleden. Denk daarbij aan gevangenen in (concentratie)kampen en gevangenissen, slachtoffers van bombardementen, tewerkgestelden, verzetsstrijders, militairen, Joodse, Sinti- en Roma-slachtoffers.

Oorlogslevens.nl is permanent in ontwikkeling. Dat betekent dat het niet blijft bij de 300.000 verhalen die nu al beschikbaar zijn. Er wordt continu gewerkt aan verbeterde vindbaarheid van informatie over personen. Tijdlijnen worden verder verdiept door nieuw beschikbare bronnen toe te voegen. Dat gebeurt onder meer door het actief ontsluiten van collecties en archieven met vrijwilligers, waarbij informatie wordt overgetypt en zo digitaal doorzoekbaar wordt gemaakt.

Oorlogslevens.nl is een zoekdienst van Netwerk Oorlogsbronnen in samenwerking met haar partners, en is tot stand gekomen met steun van het Ministerie van VWS, Mondriaan Fonds en Vfonds. Netwerk Oorlogsbronnen - een samenwerkingsverband van zo'n honderd WO2- bron beherende organisaties - heeft tot doel fysiek verspreide bronnen digitaal beter vindbaar en bruikbaar te maken.