• Secret Santa 2018

    Richard van Hoek Fotografie

Secret Santa's gezocht in Sliedrecht

SLIEDRECHT Er zijn nog zo'n vijftig tot zestig 'Santa's' nodig, zo vertelt Nicole Boer van Secret Santa Sliedrecht. Alweer voor de zesde keer konden Sliedrechters anderen in de gemeente opgeven die een steuntje in de rug in de vorm van een mooi kerstpakket wel kunnen gebruiken. En er werden veel mensen aangemeld dit jaar: zo'n 160 mensen staan op de nominatie voor het ontvangen van een pakket, maar er zijn nog niet genoeg 'secret Santa's'.

door Marjanne Dijkstra

Het werkt heel simpel, aldus Boer. ,,Het is de bedoeling dat je iemand opgeeft die een mooi pakket goed kan gebruiken, jezelf opgeven mag niet. Goed gebruiken is overigens in de ruimste zin van het woord: het kan zijn omdat mensen zelf geen luxere producten kunnen betalen, maar mensen worden ook opgegeven omdat ze een zware tijd achter de rug hebben. We zien wel dat het overgrote deel financiële problemen heeft, we krijgen veel aanmeldingen vanuit het sociaal domein en kerk op straat. En wat is er mooier dan delen als wij aan een volle kersttafel zitten en we weten dat mensen een paar huizen verderop niets hebben?"

Behalve iemand opgeven als ontvanger, kunnen mensen zich dus ook aanmelden als 'secret Santa'. Boer: ,,Je gaat dan, al naar gelang jouw eigen wens, een pakket maken voor een alleenstaande, een klein of een groot gezin. Wij matchen mensen aan elkaar. De gever krijgt een korte beschrijving van de ontvanger: hoe ziet het gezin eruit, welke leeftijden, waar houdt iemand wel van en zijn er bijvoorbeeld dingen die ze echt niet mogen. De bedoeling is dan je echt een mooi pakket maakt, naar eigen vermogen en eigen inzicht. Het moet een soort van luxe extraatje zijn. De pakketten worden bij ons ingeleverd en wij brengen ze met een integere groep mensen rond naar de onwetende ontvangers. Zo blijven gevers en ontvangers anoniem. Dat rondbrengen kan heel intens zijn: we hebben vaak mensen die ons heel vaak bedanken of in huilen uitbarsten. Je brengt wat mij betreft het kerstgevoel bij mensen naar binnen en zo'n pakket kan voor de ontvangende partij echt een lichtje in de duisternis zijn."

Ook nog een ruimte en tijd om een mooi pakket samen te stellen? Opgeven kan door te mailen naar sliedrechtsecretsanta@gmail.com.