• Bibliotheek Sliedrecht

    Marjanne Dijkstra

Voorlichtingsavond over huiselijk- en seksueel misbruik

SLIEDRECHT Praten over geweld doe je niet zomaar. Voor slachtoffers kunnen de lange termijn gevolgen verstrekkend zijn. Niet alleen de moeite om te praten, maar ook de emotionele, de psychische en zelfs lichamelijke gevolgen kunnen diep ingrijpen. Er één keer over praten biedt ook geen soelaas. Maar wat dan wel? Op 23 oktober wordt een avond gehouden door het Sociaal team Sliedrecht in samenwerking met Stichting Kunst uit geweld. De avond wordt gehouden in de bibliotheek en begint om 19.30 uur. De koffie staat klaar om 19.15 uur.

Soms overheerst de gedachte dat wanneer je gaat praten, er geen houden meer aan is en je beter de deksel op de put kunt laten. We willen op deze avond echter ook de andere kant laten horen. De kant van herstel. Er is namelijk herstel mogelijk, en met erkenning en een steungroep kan een slachtoffer zoveel meer ruimte krijgen om te leven. Misschien kunnen we tot een eerste verkenning komen wat daar dan voor nodig is. En er is in ieder geval deze avond voldoende ruimte voor het stellen van vragen.

Het Sociaal team zal zich deze avond aan bezoekers voorstellen. Daarnaast zal Esther Veerman uit Sliedrecht (St. Kunst uit geweld) vertellen over de gevolgen van huiselijk geweld en / of seksueel misbruik vanuit haar eigen ervaringen. Ook zal deze avond een introductie gedaan worden van de op te zetten lotgenotengroep voor Sliedrecht en omgeving. Wie de avond bij wil wonen, kan mailen naar: info@sociaalteamsliedrecht.nl of esther@kunstuitgeweld.nl.

Antiquariaat met boeken over de Biesbosch

DORDRECHT Biesboschboeken zijn er in veel genres, want over dit tot de verbeelding sprekende natuurgebied zijn in de loop der tijd veel boeken verschenen. Streekromans, fotoboeken, natuurgidsen, cultuurhistorische en topografische werken en wetenschappelijk uitgaven. De oudst-bekende publicaties over de Biesbosch zijn al zo'n 200 jaar oud en er komen nog steeds nieuwe boeken bij. Over de Biesbosch raakt men immers nooit uitgeschreven.

Voor Biesbosch-literatuur bestaat nog altijd een groeiende belangstelling en ook naar de oudere uitgaven is nog grote vraag. Om aan deze vraag te kunnen voldoen, heeft het Natuur Informatie Centrum van de Stichting Natuur- en Vogelwacht het Biesbosch-antiquariaat opgericht. Momenteel heeft men hier meer dan veertig titels op voorraad. Van sommige boeken is er maar één exemplaar beschikbaar, van andere publicaties zijn er enkele meer.

Het Biesbosch-antiquariaat/bookshop is gevestigd in natuur- en cultuurhistorisch museum Twintighoeven, op het erf van hoeve Jong Dordrecht aan de Noorderelsweg 2B in Dordrecht. Het centrum is geopend op woensdagen van 10.00-16.00 uur en op zaterdagen en zondagen van 12.30-16.00 uur.