Marathon lopen voor vervolgde christenen

Jan Wieman

Hij dacht al eerder tijdens zijn hardlooprondjes door de polder dat het mooi zou zijn omdat voor een goed doel te doen. Toen Tonny in contact kwam met iemand van de organisatie 'Open Doors' die al eerder een marathon had gelopen, raakte hij enthousiast. Hij ging erover nadenken hoe dat gerealiseerd kon worden en ging in gebed om duidelijk te krijgen of hij dit wel moest doen. Die duidelijkheid kwam er snel, hij meldde zich aan en in november 2014 ging hij in training.

Op 29 mei gaat hij samen met 50 andere mensen, waarvan er 30 ook aan die prestatie beginnen. Anderen gaan fietsen of wandelen, naar Israel, 6 juni keren ze weer huiswaarts. ,,We gaan een week voor de marathon op reis om te acclimatiseren, dat is nodig want het is daar veel warmer dan hier. Een speciaal dieet volg ik nog niet, het gaat prima, het trainingsschema dat ik kreeg kan ik goed volhouden, ik heb er vertrouwen in dat het gaat lukken", zegt Tonny. Ze hopen in Israël met eigen ogen te zien waarom dit nodig is en daar van de mensen zelf hun ervaringen in verband met de vervolging te horen. ,,Dan weten we nog beter waarvoor we dit doen."

Om de door de organisatie Open Doors vereiste 10.000 euro bij elkaar te krijgen ondernemen hij en zijn vrouw José allerlei acties: 7 Maart is er een concert in 'het Carillon' in Nieuw-Lekkerland; er komt een bonbonworkshop in een chocolaterie waaraan 70 mensen kunnen deelnemen; José bakte en verkocht 85 taarten. Tonny zoekt nog sponsoren, diverse bedrijven helpen al.

Meer informatie is te vinden op www.muskathlon.nl/deelmemers/492/tonny-wemmers.