• Baggermuseum
  • Baggermuseum
  • Baggermuseum
  • Baggermuseum

Meer dan 100 'baggermolentjes-in-fles'gemaakt in het Baggermuseum

SLIEDRECHT Het was een drukte van belang vorige week in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Tijdens de herfstvakantie bezochten maar liefst 275 bezoekers het museum, waaronder 135 kinderen. Het 'baggermolentje-in-fles', dat de kinderen zelf konden bouwen en schilderen aan een speciale knutseltafel, was een groot succes.

Het Baggermuseum zou niet kunnen bestaan zonder haar vrijwilligers: er werken in het museum rond de 50 vrijwilligers in diverse functies. Zo ook Ger de Goede, fanatiek modelbouwer. Hij maakte in totaal meer dan 150 houten bouwpakketjes (voor de herfstvakantie en een aantal zaterdagen in oktober), zodat de kinderen hiermee hun eigen mini-baggermolentje konden maken. Omdat het drukker was dan verwacht, maakte Ger tijdens de vakantie in de avonduren nog extra bouwpakketjes om aan de grote vraag te voldoen.


Voor het knutselen begon, konden de kinderen eerst een kijkje nemen bij de échte flessenscheepjes in de mini-expositie 'Welkom aan Boord', dat het museum samen met de flessenscheepjes-vereniging Welkom aan Boord organiseerde. Hierna gingen zij aan de slag met hun eigen exemplaar: een houten mini-baggermolentje in een glazen pot. Vrijwilligers, waaronder Ger, begeleidden de kinderen tijdens het knutselen vakkundig. Er werd geconcentreerd gewerkt en vol trots namen de kinderen hun eigen 'flessenscheepje' mee naar huis.


Op dit moment werkt de organisatie hard aan de nieuwe tijdelijke tentoonstelling 'Zand in Beweging', vanaf 23 november te zien. Centraal in deze expositie staat de betekenis van zand voor onze samenleving. De focus ligt op de natte winning en transport vanaf het begin van de mechanisatie in het midden van de 19de eeuw.

Het Nationaal Baggermuseum is open van dinsdag t/m vrijdag van 14:00 tot 17:00 en op zaterdag van 11:00 tot 17:00. Meer informatie: www.baggermuseum.nl.