• BDU Media

Hoe uniek is jouw verjaardag?

SLIEDRECHT Iedere dag vieren gemiddeld 41 duizend mensen die in Nederland zijn geboren hun verjaardag. Vorige week, op 25 september, was het aantal jarigen met 43.873 het hoogst. September is überhaupt de drukste verjaardagsmaand, zo blijkt uit cijfers van het CBS.

In december worden juist opvallend weinig mensen een jaartje ouder. Op feestdagen als Sinterklaasavond en de Eerste en Tweede Kerstdag worden veel minder kinderen geboren. Het lijkt er dus op dat geboorten - voor zover dat mogelijk is - buiten feestdagen worden gepland. Schrikkeldag 29 februari is de dag waarom de minste mensen geboren zijn (een kleine achtduizend).

Volgens het CBS is het geboortepatroon in de loop der jaren veranderd. Van de jongste generatie – kinderen tot tien jaar – ligt de geboortedag vooral in zomer, met een piek in september. Vijftigers zijn juist vaker in het voorjaar geboren.

Over de cijfers

In bijgaande grafiek vind je per provincie het aantal mensen dat op een bepaalde dag is geboren. De cijfers zijn geteld op 1 januari van dit jaar. Let op: het statistiekbureau heeft alleen mensen meegerekend die in Nederland zijn geboren.