• Archief KNOTSweek
  • Archief KNOTSweek

Met z'n honderden bouwen en knutselen tijdens KNOTS

SLIEDRECHT Op een paar laatste voorbereidingen na is het team achter de KNOTS-week er weer klaar voor. Vanaf komende maandag verwelkomt de organisatie opnieuw honderden kinderen voor een week knutselen, timmeren en spelen op het terrein van de ijs -en sintelbaan aan de Lijsterweg - Thorbeckelaan.

door Simon Fousert

Vrijwilligers Margret van den Berg en Tessa Groeneveld, beide actief bij de 'creatent' hebben er zin in. ,,Het is de afsluiting van de zomervakantie en je wilt de kinderen een leuke laatste week geven. Daarnaast hebben we ook een heel leuk team", zeggen ze. Beiden zijn ze er al jaren bij. ,,De glimlach van een kind, daar doe je het voor", vult KNOTS-coördinator Cas Besamusca aan. ,,Dat is zo gaaf." De hoop en verwachting is dat de kinderen, in de leeftijd van 6 tot en met 12 jaar, net zo massaal én op tijd komen gelijk vorig jaar (zie foto, red.) Het thema van dit jaar is cowboys & indianen. Een aantal spellen en de werkjes in de creatent staan er in het teken van.

In totaal leiden zo'n honderd vrijwilligers de activiteiten in goede banen. ,,Dat vind ik ook zo leuk om te doen", vindt Margret over de begeleiding van de vele jonge vrijwilligers. Tieners ouder dan dertien helpen mee in de creatent, jongeren van vijftien en ouder begeleiden het bouwen van de hutten. ,,Het is voor hen ook leerzaam, bijvoorbeeld over hoe je met kinderen omgaat. Niet 'dit mag niet!' schreeuwen, maar 'misschien kun je beter'. Dat soort dingen." Naast de creatent en huttenbouw van hout zijn er ook diverse andere activiteiten. Er worden workshops dans en drama gegeven, er kan gesport worden (onder meer voetbal en trefbal) en er zijn verschillende (Oudhollandse) spellen, waarvan een deel ook met het thema te maken heeft, zoals hoefijzer gooien of lasso werpen. Tot en met donderdag kan er nog aan de hutten gebouwd worden, op vrijdag komt een deskundige jury langs voor de huttenkeuring. Dan krijgen de deelnemers ook een broodje hamburger en is er, omdat het de laatste dag is, ook een springkussen en stormbaan.

Spijkers De organisatie roept de ouders opnieuw op de kinderen niet met open schoenen of slippers naar het terrein te laten komen, maar met dichte, stevige schoenen. De reden hiervoor is dat er zeker in de buurt van de hutten veel spijkers of schroeven liggen en gemakkelijk voor pijnlijke situaties kunnen zorgen. ,,Ook is het handig", vult Margret aan, ,,dat de kinderen een briefje met telefoonnummer meekrijgen, voor het geval een kindje halverwege naar huis wil of ziek is." Net als voorgaande jaren zijn ouders het laatste half uur van het ochtendprogramma - van 12 uur tot half 1 - en het laatste half uur van het middagprogramma - van half 3 tot 3 uur welkom om te kijken wat hun kinderen gemaakt hebben. Op vrijdag is eindigt de dag al om twee uur. Daarna heeft de organisatie alle tijd nodig om de boel op te ruimen.

Aanstaande vrijdag is er de mogelijkheid om op het ijsbaanterrein al kaarten te kopen. Een weekkaart kost 11 euro per kind, kaartjes per dag kosten €2,50 euro.