• Foto: Marco van Ham

Milieuclub prikt biologisch ballonnetje door

SLIEDRECHT Burgemeester Bram van Hemmen heeft zich hard gemaakt voor het gebruik van biologisch afbreekbare ballonnen tijdens de viering van Koningsdag in Sliedrecht dit jaar.

Van Hemmen werd vorig jaar door een milieuclub gewezen op de schadelijke gevolgen voor het milieu van het oplaten van (gewone) ballonnen. Hij speelde de tip door naar de Sliedrechtse Oranjevereniging die nu voor volledig afbreekbare ballonnen kiest. ,,Het bleek een simpele aanpassing en het scheelt veel troep", liet Van Hemmen vandaag weten via de sociale media.

Toch kreeg hij de handen van de milieuorganisaties hiermee niet op elkaar. Via Twitter wees het initiatief 'Die ballon gaat niet op' de burgemeester op het feit dat biologisch afbreekbare ballonnen niet bestaan. ,,Goed dat u nadacht over de ballonnen, maar hopelijk gaan ze helemaal niet de lucht in", reageerde de club.

Op hun website wordt toegelicht dat 'biologisch afbreekbare' ballonnen zijn gemaakt van natuurrubber. ,,Ook met dit materiaal kan het jaren duren voordat de ballon is vergaan en is de kans groot dat hij schade aangericht aan het milieu. Het aanprijzen van ballonnen die biologisch afbreekbaar zijn als alternatief is ronduit misleidend. Ze geven de kopers onterecht het gevoel dat ze een duurzame keuze maken." De club adviseert ballonnen nooit op te laten. ,,Ballonnen horen bij een feestje, maar niet in de lucht."