• Cees van der Wal
  • Cees van der Wal
  • Cees van der Wal

Minister Kamp bezoekt innovaties in de Drechtsteden

H'VELD-G'DAM Demissionair minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft maandag 3 april een bezoek aan maritieme innovaties in de Drechtsteden gebracht. Kamp bezocht in Dordrecht de Duurzaamheidsfabriek, waar hij zich liet informeren over het project TIMA (Toegepaste Innovaties voor Maritieme Automatisering). In Kinderdijk maakte hij kennis met NETICS, een bedrijf dat in samenwerking met Royal IHC een proces heeft ontwikkeld, waarmee 'stenen' uit bagger worden gefabriceerd.

Minister Kamp van Economische Zaken liet blijken onder de indruk te zijn van de innovatieve projecten die hij deze dag heeft bezocht: ,,Het project TIMA van de Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht is een uniek project waar robotisering, techniekonderwijs en duurzaamheid samenkomen. Onderwijsinstellingen, bedrijven en de overheid bundelen hier hun krachten, investeren in nieuwe duurzame maritieme technologieën en leiden een nieuwe generatie technici op die de kansen van innovatie en robotisering volop benut. Zo werken we aan het versterken van de internationale koppositie van de Nederlandse maritieme sector."

De bewindsman vervolgt: ,,NETICS laat met de baggerfabriek zien hoe de circulaire economie er in de praktijk uit kan zien. Door van het afvalproduct baggerslib, bouwstenen te maken kunnen we ons grondstoffengebruik verminderen en lossen we een afvalprobleem op. Bovendien bouwt NETICS aan een baggerfabriek die niet alleen in Nederland, maar overal in de wereld snel, duurzaam en efficiënt is in te zetten. Bijvoorbeeld bij kustversterking -bescherming of -herstel. De Baggerfabriek is daarmee een goed voorbeeld van 'Global Challenges, Dutch solutions."

SMART INDUSTRY De Duurzaamheidsfabriek in Dordrecht ontwikkelt zich sterk in de Smart Industry. Het initiatief van de coöperatie Leerpark, waarin de gemeente Dordrecht en het Da Vinci College samenwerken, stimuleert de (maritieme) innovaties van het bedrijfsleven, technologie, robotica, ICT en duurzame exploitatie. Eind 2016 kreeg de Duurzaamheidsfabriek de officiële Fieldlab Smart Industry-status uitgereikt. Landelijk zijn er 15 initiatieven die deze titel mogen dragen.

TIMA Het TIMA-project is bij uitstek een voorbeeld van maritieme innovaties in de Smart Industry. Binnen TIMA investeren ROC Da Vinci College, Valk Welding, Scheepswerf Slob en Machinefabriek De Waal in hightech faciliteiten in de Duurzaamheidsfabriek, die passen in het vernieuwende concept van van 'leven lang leren, werken en innoveren'. Zij toonden de minister onder meer nieuwe mogelijkheden van lassimulatoren en een digitale pen voor het lassen van schepen met behulp van robotica. Daardoor neemt de productiekwaliteit toe en gaan schepen langer mee. Kamp Er zijn inmiddels 200 bedrijven die hiervoor belangstelling hebben. De Europese Unie verleent €1,5 miljoen euro subsidie voor dit project.

30 DUURZAAMHEIDSFABRIEKEN Tijdens het bezoek van minister Kamp hebben Peter Heijkoop (portefeuillehouder Arbeidsmarkt en Beroepsonderwijs van de Drechtsteden en wethouder van de gemeente Dordrecht), Anouk van Eekelen (portefeuillehouder Economische Profilering van de Drechtsteden), Peter Vrancken (voorzitter ROC Da Vinci College) en Rein Meester (directeur Duurzaamheidsfabriek) het 9-punten-plan 'Hoe wordt Nederland 30 Duurzaamheidsfabrieken rijker?' aan de minister aangeboden. Met dit plan beogen de stakeholders van de Duurzaamheidsfabriek dat de nieuwe regering zorgdraagt voor een breder draagvlak en structurele bekostiging van toekomstige Duurzaamheidsfabriek-en. Heijkoop: ,,De Duurzaamheidsfabriek heeft een stevige positie verworven in de samenwerking tussen het bedrijfsleven en het onderwijs in de Drechtsteden. Hierdoor levert de DZF een belangrijke bijdrage aan de economische ontwikkeling van deze regio, vooral op de thema's innovatie en duurzaamheid. Door deze inspanningen is het aantal studenten techniek met 20% toegenomen.

Bedrijfsleven, onderwijs en overheid leiden hier de werknemers van de toekomst op."

NETICS Bij Royal IHC en NETICS werd de minister verwelkomd door de directies van de bedrijven en Hans Tanis, portefeuillehouder Ondernemerschap van de Drechtsteden. NETICS is wereldwijd een toonaangevend expert in 'building with nature' en ontwerpt innovatieve, waterbouwkundige constructies van baggerspecie. Het ingenieurs- en adviesbureausloot sloot vorig jaar een partnerschap met Royal IHC, dat een belang in NETICS nam, kennis inbrengt en NETICS ondersteunt in de ambitie de ontwikkelde technieken en expertise wereldwijd uit te rollen. NETICS staat sinds de oprichting hoog genoteerd in de top 100 van meest innovatieve MKB-bedrijven in Nederland en maakt ook deel uit van NLGroeit, een landelijk meerjarenprogramma dat innovatieve groeiondernemers ondersteunt.

Anouk van Eekelen (Drechtstedenbestuurslid en wethouder van de gemeente Papendrecht) had de minister voor het werkbezoek uitgenodigd. Zij is oprecht trots op 'deze parels van maritieme innovaties' in de Drechtsteden. ,,De Drechtsteden hebben van oudsher een stevige basis, maar voor het behoud van een goede, economische positie zijn we een stap aan het maken: van traditioneel, industrieel en kwetsbaar naar hoogwaardig, duurzaam en innovatief. Wij hebben een sterke traditie in de maritieme maakindustrie, ondersteund door sterke logistiek. Wij hebben mooie bedrijven die in deze regio zijn geworteld en waar vakmanschap en vernieuwing hand in hand gaan. Het TIMA-project en NETICS zijn toonaangevende voorbeelden van de innovatiekracht van het bedrijfsleven in de Drechtsteden. Hiermee laten wij zien dat we de maritieme topregio van Nederland zijn."