Mogelijk creatief centrum bij Dreespark

Door Erik de Bruin

SLIEDRECHT 'Maak van leegstaande school een creatief centrum.' Dat idee opperde de Sliedrechtse kunstenaar Johan Huijzer begin februari. Zijn wens staat nog kaarsrecht overeind, al is de locatie wel veranderd. ,,De gemeente heeft de Bleyburghschool aan de Maaslaan (naast het Willem Dreespark, red.) voorgesteld. Het gebouw komt eind juli leeg te staan. De basisschoolleerlingen verhuizen dan naar de nieuwe, nog in aanbouw zijnde school in Baanhoek-West." Huijzer spreekt van een mooi alternatief, maar heeft wel tijd nodig om zaken te regelen.

De gemeente heeft ook een huurprijs genoemd. Een nieuwe afspraak met wethouder Len van Rekom is in de maak. ,,Het zou mooi zijn om hem een intekenlijst te kunnen laten zien van mensen die een creatieve hobby of een kunstzinnig beroep uitoefenen en belangstelling hebben om hun intrek te nemen. Of er voldoende interesse is, zal de komende tijd moeten blijken. Creatievelingen kunnen op de Facebookpagina 'Creatief Centrum Slycity' (de voorlopige naam) laten weten dat ze lijst willen ontvangen. Hierop staat ook een indicatieve huurprijs. Gebaseerd op twintig tot dertig huurders. Dat aantal is volgens Huijzer haalbaar. ,,Ik heb meer reacties gekregen dan wat erin zou kunnen. Er zijn meerdere lokalen waar gezamenlijk vijf creatievelingen hun ding kunnen doen en een aantal kleinere ruimtes die je zou kunnen inrichten als atelier voor één à twee personen."

Hij doelt op de reacties die hij kreeg nadat hij zijn gedachte wereldkundig had gemaakt. Dat deed hij nadat de 'Sliedrechtse' asielzoekers de tijdelijke opvanglocatie aan de Frans Halsstraat hadden verlaten. De kunstenaar (Huijzer maakt Pop Art) zag in de voormalige Groen van Prinstererschool een ideale plek voor een creatief centrum. Hij gaf aan al jaren te denken aan en te zoeken naar een mogelijkheid om in zijn woonplaats iets te doen met alle creatieve mensen die in het baggerdorp wonen. ,,Ik zag vorig jaar dit gebouw leeg staan en begon een plan te bedenken om daar voor zowel deze doelgroep als voor de hele Sliedrechtse gemeenschap iets moois van te maken."

Hij kreeg naar eigen zeggen positieve respons van de gemeente hetgeen werd bevestigd door de wethouder. Huijzer kreeg wel te horen dat de Groen van Prinsterer niet geschikt is omdat het gebouw is aangepast voor vluchtelingenopvang. ,,Als er weer een groep asielzoekers komt, waar nog geen sprake van is, dan zou of het creatief centrum eruit moeten of moet er elders in de gemeente een pand worden aangepast. Beide opties zijn kostbaar." ,,Binnen het gemeentelijk vastgoed zijn er wel andere mogelijkheden", gaf Van Rekom te kennen. ,,Die gaan we inventariseren. Daar berichten we hem binnen enkele weken over." Dat bericht kreeg Huijzer vlak voor Pasen. ,,Ik werd uitgenodigd om woensdag De Bleyburgh te bekijken." Hij wreef zich in de handen. ,,Het is een soortgelijke locatie. Het oorspronkelijke idee om de klaslokalen te verhuren aan kunstenaars van allerlei verschillende disciplines kan in stand blijven. Zo creëer je een soort verzamelgebouw dat aantrekkingskracht uitoefent op mensen van buitenaf. Het moet een toegankelijk pand worden. Een publiekstrekker waarin elke dag wat te doen is."

Voorbeelden van de gezamenlijke activiteiten die hij voor ogen heeft zijn inloop- en kijkdagen en een kunstexpositie. ,,Op het schoolplein zou je een kunst- en creamarkt met muziek kunnen houden." Hij denkt ook aan het geven van workshops aan inwoners en het houden van scholen- en bedrijvendagen. De Sliedrechter loopt over van enthousiasme en zou er het liefst nog een schepje bovenop doen. ,,Wat ik naar buiten heb gebracht, is plan A. Er is ook een plan B, dat meer biedt. Daar gaat mijn voorkeur naar uit." Hij vervolgt: ,,Meer betekent dat je ook spijkers in de muur zult moeten slaan. Ik zou graag een ruimte willen verbouwen tot een vertrek waarin een aankomende kok en restauranthouder zich vestigen om ervaring op te doen." Welke ideeën worden verwezenlijkt en of het creatief centrum überhaupt wortel schiet, hangt af van de belangstelling om een lokaal of een deel van een lokaal te huren. De gemeente is met een alternatieve locatie op de proppen gekomen die bij de initiatiefnemer in goede aarde is gevallen. Hij is blij dat alles gelijkvloers is zodat het hele gebouw ook toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Huijzer spreekt van een redelijke huurprijs. Hij is nu zelf aan zet. Als het creatief centrum doorgang vindt (de leeggemaakte lokalen zouden in de zomer omgetoverd kunnen worden tot ateliers) is dat in eerste instantie voor een periode van twee jaar. Het is op dit moment aan Huijzer en consorten, daarna aan het college waarna de gemeenteraad het laatste woord heeft.

Wie de intekenlijst met daarop de indicatieve huurprijs wil ontvangen, kan ook telefonisch contact opnemen via 06-42697163 of per e-mail (johanhuijzer@icloud.com).