• Mill: 15-2-2013, Dg_foto, 41216
    Arie Molendijk taxeert boeken. Vooral en het liefst boeken uit de 15e en 16 eeuw maar ook alle andere boeken krijgen het "heilige oog" van Arie. Interressant materiaal van de heer van de Berg. Sommigen zijn 50 euro waard.

    Ed van Alem

Molendijk komt oude boeken taxeren

[SLIEDRECHT - De bekende Nederlander taxateur en veilinghouder Arie Molendijk uit Rotterdam komt donderdag 10 september van 15.00 tot 19.00 uur naar de bibliotheek, Scheldelaan 1 om oude en zeldzame boeken, handschriften en oude bijbels voor het publiek op waarde schatten.

Molendijk organiseerde destijds twee keer per jaar een veiling van oude en antieke boeken en was organisator van diverse boekenmarkten in het land, zoals de Veluwse boekenmarkten. Molendijk is vooral gespecialiseerd in oude geschiedenis, topografie, (staten)bijbels en theologie. Ook oude foto's, ansichtkaarten en albums zijn welkom.

Taxatie gebeurt zo mogelijk aan de hand van bewijsmateriaal uit recent verschenen veilingcatalogi. Een nauwkeurige vaststelling van de waarde van boeken is afhankelijk van de druk en van de staat waarin het boek verkeert. Met enige regelmaat komen er op dit soort taxatiedagen uiterst zeldzame werken voor de dag en soms duiken zelfs geheel onbekende boeken op.

Arie Molendijk geeft graag een deskundig advies met betrekking tot restauratie van kostbare boeken, bijbels of boeken met een emotionele waarde. Het maken van een taxatierapport voor de verzekering is mogelijk voor zeldzame boeken en bijbels en advies voor verkoop en inbreng voor een veiling. Voor taxatie of verkoop van een bibliotheek of een partij moeilijk te vervoeren boeken kan eventueel een afspraak worden gemaakt.

Inmiddels heeft Molendijk 1500 taxatiedagen op zijn naam staan. Internationaal op boekengebied is dit volgens de directeur van het Plantinmuseum in Antwerpen nog nooit gebeurd. Dit jaar nog zal dit in Rotterdam gevierd worden. Er is voldoende parkeergelegenheid in de omgeving. Taxatie kost vijf euro, ongeacht het aantal te beoordelen boeken.