'Mooiste regio voor dit themapark'

Erik de Bruin

SLIEDRECHT 'Een themapark zoals Archeon, maar dan over Holland.' Dat is wat Michael van Hoorne, die in Nederland en België carrière heeft gemaakt in de wereld van familie-entertainment, met zijn bedrijf voor ogen heeft. Het liefst in zijn eigen achtertuin. ,,Wat is er Hollandser dan de Alblasserwaard?" Dinsdagavond 15 december geeft hij een presentatie aan de Sliedrechtse gemeenteraad.

Van Hoorne groeide op in Ottoland. Hij bouwde zijn entertainmentbedrijf, bekend van theatervoorstellingen, tv-producties en shows in attractie- en recreatieparken, op vanuit Sliedrecht om vervolgens te verhuizen naar een groter onderkomen in Molenaarsgraaf. Zowel bij het gemeentebestuur van Sliedrecht als Molenwaard klopte hij aan met zijn ideeën. ,,Ideeën die ik al jaren in mijn hoofd heb zitten en die we ook gaan verwezenlijken. Linksom of rechtsom, het park staat er binnen vijf jaar. Het liefst hier: in één van de mooiste gebieden van Nederland." Van het Sliedrechtse gemeentebestuur krijgt hij de kans zijn plan toe te lichten. ,,Ook Molenwaard reageerde positief, maar die heeft nog geen datum bepaald." Hij lacht. ,,Wellicht komt het nu in een stroomversnelling terecht." Van Hoorne doelt op de media-aandacht voor zijn initiatief. Donderdag 26 november stond er een groot artikel in AD De Dordtenaar.

'BLAUWDRUK' De ambitieuze, succesvolle ondernemer benadrukt dat het qua locatie in de kinderschoenen staat. ,,Het is nog heel prematuur. Ik ben blij dat beide gemeenten bereid zijn er serieus naar te kijken." Het park beslaat ongeveer drie hectare. ,,De blauwdruk ligt er. We hebben uitgezocht wat de mogelijkheden zijn qua financiering en bereik (bezoekersaantallen, red.) en dat ziet er positief uit."

Het wordt een themapark. ,,Entertainment en educatie gaan hand in hand. Waar komt melk vandaan? Hoe wordt kaas gemaakt? Hoe ziet de binnenkant van een molen eruit? We gaan een beleving creëren. Of er ook attracties komen? Ja, maar geen luidruchtige attracties zoals in de grote parken. Geen achtbanen bijvoorbeeld. Wat wel zou kunnen, zijn ronddraaiende Delfts blauwe kopjes. Of denk aan een houten windmolen die als draaimolen fungeert. Alles wordt gethematiseerd. Onze oorsprong wordt steeds belangrijker, maar we doen er zo weinig mee. Wij willen daar verandering in brengen."

'MEER MOGELIJKHEDEN' Van Hoorne mikt als eerste op de Alblasserwaard. Over twee weken vindt een presentatie plaats in de Sliedrechtse gemeenteraad. Wat de precieze polderlocatie is, weidt hij nog niet over uit. ,,Dat heb ik afgesproken met de gemeente." Wethouder Len van Rekom geeft aan niet onwelwillend tegenover de plannen te staan. Wel voegt hij eraan toe dat er meer mogelijkheden zijn en dat het aan de raad is om een besluit te nemen. Dat zal niet al het geval zijn op 15 december. Die raadsbijeenkomst is enkel bedoeld om een beeld te krijgen.

Fotobijschrift: Fien en Teun zijn twee bekende karakters uit het productiehuis van Van Hoorne Entertainment. Zij zouden de gastheer- en vrouw van het themapark kunnen worden.