Museumweek in het Nationaal Baggermuseum

SLIEDRECHT 'Ons echte goud' is het thema van de Nationale Museumweek van 16 tot en met 24 april. Elk museum dat hieraan meedoet schenkt gedurende deze week extra aandacht aan een pronkstuk uit zijn collectie. Het Baggermuseum heeft er voor gekozen het model van de Moerdijkspoorbrug in het zonnetje te zetten.

Het Baggermuseum viert een jubileum; het is 40 jaar gehuisvest in het woonhuis van de familie Volker, voormalig baggerbaron uit Sliedrecht. Adriaan Volker nam de onderbouw van de Moerdijkspoorbrug aan, tien pijlers, twee landhoofden en twee aansluitende dammen. Voor die tijd een zeer riskante onderneming. Tot 1860 dacht men nog dat het onmogelijk zou zijn om het brede Hollands Diep, met sterke stromingen, diepe stroomgeulen en sterke ijsgang te overbruggen. En toch… in 1872 lag er een spoorbrug over het Hollands Diep.

Dankzij waterbouwkundig vernuft werd de ontbrekende schakel in de spoorwegverbinding tussen Brabant en Zuid-Holland gerealiseerd.

Tijdens de museumweek houdt het Baggermuseum drie jubileumrondleidingen met als thema 'Historie firma Volker'. De rondleidingen worden gegeven op zaterdag 16 april, woensdag 20 april en zaterdag 23 april vanaf 14:00 uur. Er zijn behalve entree geen extra kosten verbonden aan de rondleidingen. Ook het vrijkaartje van de museumjaarkaart is geldig. Dat is te verkrijgen via het uploaden van de pasfoto voor op de museumkaart. Tijdens de museumweek schenkt het musseum gratis een kopje koffie of thee.

Het Nationaal Baggermuseum is open van dinsdag t/m vrijdag van 14:00 tot 17:00 uur en op zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur. Kijk op www.baggermuseum.nl.