• Qbuzz

Niet alle bushaltes op 9 december klaar

DRECHTSTEDEN De oplevering van alle nieuwe bushaltes voor het nieuwe hoogwaardig openbaar vervoer (HOV) in deze regio is met een kleine drie maanden vertraagd.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om de bijna veertig bushaltes in Drechtsteden en de Alblasserwaard op 9 december klaar te hebben. Op deze datum gaat de dienstverlening van het nieuwe vervoersbedrijf Qbuzz van start. De provincie denkt nu tot en met februari 2019 nodig te hebben om alle haltes op te leveren. Reizigers zullen hier niet of nauwelijks overlast van ondervinden, aldus de provincie in een informatiebrief aan de gemeenteraad. ,,De bussen van Qbuzz kunnen gewoon overal halteren. Waar nodig worden tijdelijke haltes aangelegd."

Het gaat in eerste instantie om de aanleg en opwaardering van 38 haltes, waarvan 27 op dertien locaties in de Drechtsteden. Niet alleen haltes gaan op de schop; bijvoorbeeld in Sliedrecht wordt er door gemeente en provincie gewerkt aan een betere doorstroming op de Sportlaan. De werkzaamheden als gevolg van veranderingen in het openbaar vervoer en de komst van Qbuzz zijn vergund aan de bedrijven Verheij Infra uit Sliedrecht en aannemingsbedrijf W&J Molenaar uit Nieuwerkerk aan den IJssel.
Met de komst van Qbuzz gaat het tarievenstelsel op de schop. Er komen verschillende productformules met verschillende prijzen. Streekbussen en stadsbussen kennen straks een lager tarief dan de zogeheten Snelbuzz die op het R-net (Randstadnet) rijdt, een samenwerkingsproject van overheden en vervoerders in de Randstad op het gebied van hoogwaardig openbaar vervoer. Ook voor de trein op de MerwedeLingelijn zijn reizigers een hoger bedrag per kilometer kwijt. Qbuzz werkt met een serie producten en abonnementen zoals het Regioabonnement, diverse Dalabonnementen, samenreiskortingen en gemakskaarten.
Bij de start van de nieuwe concessie op maandag 9 december krijgen reizigers een klein cadeautje van de nieuwe vervoerder. Qbuzz gaat voor minstens acht jaar het busvervoer in de regio, alsmede het vervoer op de MerwedeLingelijn verzorgen.