Nieuwe attractie bij Baggermuseum: BaggerPraktijkTuin

SLIEDRECHT In en om het Baggermuseum is tijdens het Baggerfestival heel veel te doen, te zien en te leren. Een primeur is dat de nieuwe BaggerPraktijkTuin, nog niet eens officieel geopend, te bezoeken is door basisschoolleerlingen van groep 7 en 8. Onder begeleiding van rondleiders kunnen de scholieren zestien waterbouwkundige experimenten doen.

Een greep uit de zestien werkstations: Kinderen kunnen oefenen met 'rainbowen' (het opspuiten van zand door sleephopperzuigers) met een waterjet; hoe kom je het verst? Met een baggerfiets moeten ze een pomp aan de praat zien te krijgen. Er is een stabiliteitsproef; hoe moet je schepen goed beladen? Ook is er een takel, een gravertje, een golfgoot en nog veel meer. ,,Het gaat er om dat kinderen ervaren wat het baggeren betekent. Ze zien het niet alleen, ze doen het ook zelf", vertelt Conny Dirkzwager, conservator van het Baggermuseum.

Zaterdag 4 juli is het Baggermuseum vrij toegankelijk voor iedere bezoeker. De baggermolen Friesland is onder stoom en op het parkeerterrein is een kleine markt ingericht met verkoop van boeken, prenten en streekproducten. Ook is er een touwslager en palingroker. Het Sliedrechtse Baggerkoor treedt om 14:00 uur op met haar onvervalste baggerrepertoire. In het waterbassin liggen modelschepen waarmee bezoekers hun eigen manoeuvreerkunsten kunnen testen.

In de loop van de middag wordt er een baggeremmerrace gehouden. Alle vaders van Sliedrecht en omgeving kunnen er aan meedoen. De winnaar wordt beloond met een baggertaart.

Dirkzwager is enorm blij met de terugkeer van het Baggerfestival, waarmee zeker ook het Baggermuseum op de kaart wordt gezet. ,,We verwachten heel veel bezoekers. Van het museum zelf zullen ze slechts een vluchtige indruk krijgen, want we geven omwille van de drukte geen rondleidingen met alle mooie verhalen van onze vrijwilligers die daarbij horen. Maar die eerste indruk zal genoeg zijn, verwacht ik, om ze te doen besluiten later nog eens terug te komen."